Kako su digitalizovane benzinske stanice u Srbiji

U poslednje vreme često slušamo i čitamo o digitalizaciji u korist potrošača, ali kako to izgleda u praksi?

PCPress.rs Image

Često čujemo da ostati konkurentan na modernom tržištu znači pre svega ići u korak sa svim modernim tehnologijama i pružiti potrošačima najbolje korisničko iskustvo, bez obzira na to o kojoj industriji se radi. Takođe, u mnogobrojnim tekstovima možemo da pročitamo i da kompanije koje pažljivo osluškuju svoje korisnike imaju bolji uvid u njihove potrebe i želje, ali i mogućnost da ostanu u korak s vremenom i svojim potrošačima omoguće najbolje korisničko iskustvo. A pošto živimo u vremenu brzih tehnoloških promena, to podrazumeva upotrebu inovativnih digitalnih tehnologija.

Kako to zaista izgleda u praksi?

Najvidljivija digitalizacija je svakako u oblasti telekomunikacija, bankarstva, ali i maloprodaje. Mogućnosti plaćanja su se u svetu odavno unapredile, ali ni Srbija ne zaostaje jer inovativne domaće kompanije podstiču ovaj razvoj.

Aplikacije, plaćanje bez odlaska na kasu i IPS QR kod

Iako nafta teško može biti digitalni proizvod, benzinske stanice odavno su digitalizovane. Odgovor na pitanje šta to tačno podrazumeva pronalazimo u jednoj od kompanija u Srbiji koja je uveliko digitalizovala svoje poslovanje, a naročito maloprodaju. Reč je o kompaniji NIS, koja je veoma brzo reagovala na promene koje je donela pandemija i omogućila korisnicima njihovih proizvoda da prilikom točenja plate gorivo bez odlaska na kasu. Ova vrsta plaćanja omogućena je posredstvom Drive.Go aplikacije. Osim očiglednih zdravstvenih dobrobiti ovaj vid plaćanja je ubrzao proces kupovine goriva i „živi” i danas kada su mnogi zaboravili na pandemiju.

PCPress.rs Image

Takođe, kompanija NIS je uvela veći broj mogućnosti na svojim benzinskim stanicama, kao što su plaćanje putem IPS QR koda, što je u slučaju da korisnici nemaju karticu kod sebe od velikog značaja, jer mogu generisati IPS QR kod putem aplikacije svoje banke i na taj način izvršiti plaćanje za gorivo i druge robe i usluge. Kada govorimo o plaćanju pomoću kartica, kompanija NIS je na svojim benzinskim stanicama omogućila plaćanje pored MasterCard, VISA, Dina kartice i plaćanje UnionPay karticama, koje pripadaju jednom od najvećih kartičnih sistema u svetu. Pored navedenog, na NIS Petrol i Gazprom benzinskim stanicama moguće je i odloženo plaćanje na 30 dana ili na dve jednake rate DinaCard Post Card platnim karticama, gde se prva rata odlaže na 30, a druga na 60 dana od trenutka kupovine.

Plaćanje mesečnih računa i zamena za bankomat

Benzinske stanice u Srbiji, poput onih širom sveta, postaju mesto na kojem je kupcima na raspolaganju sve veći broj opcija, pa je tako danas na benzinskim stanicama NIS-a omogućeno i podizanje gotovine u vrednosti do 5.000 dinara, uz kupovinu bilo kog proizvoda. Ova usluga je posebno značajna u mestima gde nema bankomata.

Takođe, NIS je svojim korisnicima omogućio i plaćanje mesečnih računa na svojim benzinskim stanicama, što danas predstavlja jednu od prednosti kada je u pitanju ušteda vremena.

Pored toga, naša najveća naftna kompanija ima i najveći program lojalnosti za vozače „Sa nama na putu” koji je, pored kartice, dostupan i u vidu mobilne aplikacije. I pored značajnih olakšica kod mogućnosti plaćanja u vidu digitalizacije svojih usluga, kompanija NIS je uvela i uslugu punjenja vozila na električni pogon, čime je napravila veliki iskorak, jer je postala prva velika mreža benzinskih stanica u Srbiji koja je instalirala punjače za električne automobile.

Iz NIS-a navode da će i nadalje raditi na razvoju svojih digitalnih servisa. Sve to u skladu s modernim tendencijama u oblasti maloprodaje, ali i s potrebama potrošača u Srbiji i regionu.

NIS.rs

Facebook komentari: