BIZIT plus

Kako unaprediti gejming performanse računara

Nedavna studija koju je sprovela kompanija DFC Intelligence, koja se bavi istraživanjima u okviru gejming industrije, pokazuje da je  broj ljudi koji igraju igrice do sredine 2020. godine, bio 3,1 milijarde. Ukupna populacija Zemlje je nešto više od 7,8 milijardi (u julu te godine), što znači da 40 odsto tadašnje svetske populacije spada u ljubitelje video igara. Njih 1,5 milijardi igra igrice na PC računaru, što je oko 48 odsto gejmera.

PCPress.rs Image

Današnje video igre zahtevaju napredan hardver, jer su performanse najveći prioritet za većinu gejmera. Neki preferiraju da sami sastave svoje računare, prilagođujući ih svojim potrebama, kako bi  bez problema, kočenja ili seckanja uživali čak i u onim naslovima koji su grafički zahtevniji. Ipak, svi ljubitelji igara nemaju takvu mogućnost, mnogi poseduju računar ili laptop sa ugrađenim hardverom koji im generalno odgovara, ali ne i za igranje video igara.

S obzirom na to da skoro polovina svetskih gejmera koristi PC računar, prilagođavanje ovih uređaja postaje bitno.

Stručnjaci kompanije Kaspersky pripremili su listu saveta i trikova za poboljšanje performansi računara. Saveti su podeljeni u dve ključne kategorije – onih koji se odnose na hardver i onih koji se odnose na softver. Oni pokrivaju glavne “trikove” koje gejmeri mogu koristiti da unaprede svoj računar. Naravno, ovi saveti ne mogu da pretvore stari računar u novi i moćni uređaj, ali mogu doprineti poboljšanju performansi.

Preporuke koje se odnose na hardver

Postoji mnogo opcija za poboljšanje performansi u ovoj kategoriji. Neki od saveta se direktno odnose na komponente računara (na primer – grafičku karticu, procesor, itd.). Drugi će vam pomoći da bolje razumete neke od dodatnih elemenata na koje bi trebalo obratiti pažnju za bolje igračko iskustvo.

Pročitajte i:  GameScent: Kad osećate miris iz video igre

Saveti koji se odnose na kompjuterske elemente

Prilikom sastavljanja računara od nule, prvi razuman korak bio bi izračunavanje budžeta potrebnog za hardver. Takođe, bilo bi pametno istražiti različite recenzije i testiranja proizvoda koji su u okviru dostupnog cenovnog ranga. Kada sastavljate računar, najvažnije pravilo je da sve komponente budu u  harmoniji.

Na primer, ako ste kupili snažnu grafičku karticu, ali imate stari procesor ili procesor srednjeg opsega, onda vaše video igre i dalje neće moći da postignu visoke performanse. Bespotrebno je potrošiti novac na snažnu grafičku kartica ukoliko ona neće moći da dosegne sve svoje mogućnosti jer je uparena sa slabim ili sporim procesorom.

Sledeća bitna stavka je hlađenje. Ni najmoćniji sistem hlađenja možda neće biti dovoljno efkasan ako je sobna temperatura oko +30 stepeni, te se morate postarati da računar bude u relativno hladnoj prostoriji. Bitno je osigurati protok vazduha do sistemske jedinice.

Dodatnu pomoć mogu pružiti influenseri koji testiraju optimalna podešavanja igara za različite elemente računara. Važno je zapamtiti: čak i ako bloger pokaže “neverovatnu grafičku karticu” sa kojom sve njegove igre rade savršeno, kupovina iste kartice ne mora da znači i da će rezultat biti isti. Neophodno je prvo pažljivo proveriti ostale komponente računara.

Saveti vezani za dodatne komponente

Jedan od najvažnijih saveta za postizanje najboljih performansi računara je odabir odgovarajućeg napajanja. Postoji mnogo kalkulatora snage koji omogućavaju proveru koje napajanje je odgovarajuće za vašu konfiguraciju (možete pronaći ovde). U idealnim uslovima, vaša margina učinka treba da bude 25-30 odsto.

Nažalost, bez odgovarajućeg napajanja, čak ni najbolji hardver neće moći da uđe u „pojačani režim” pri maksimalnoj snazi. Ovaj režim dovodi do toga da video kartica, procesor i druge komponente povećavaju nivo potrošene energije, a slabo napajanje neće moći da obezbedi svim komponentama dovoljan nivo energije. Kao rezultat toga, čak i najmoćniji i najskuplji računar radiće samo do polovine svojih mogućnosti.

Pročitajte i:  Stižu video igre u kojima će AI generisati svaki piksel

Još jedna efikasna alatka za gejmere je neprekidno napajanje (UPS). To je uređaj koji obezbeđuje rezervnu bateriju i štiti od nestanka struje ili prenapona. Mali UPS može da obezbedi napajanje nekoliko minuta, dok veliki sistemi imaju dovoljno snage za nekoliko sati.

Pored gubitka napajanja, postoji i problem sa naponom koji može uticati na vaš računar. Napon konstantno varira u utičnicama i neki uređaji, obuhvatajući računare, mogu biti na to osetljivi. Konkretno, onlajn UPS može pomoći u rešavanju ovog problema i ima alate koji pomažu u izjednačavanju napona na stabilnih 220V i smanjenju stresa na uređaju.

Ako se odlučite da kupite UPS, ključna stvar koju treba imati na umu je da njegova izlazna snaga mora odgovarati izlaznoj snazi izvora napajanja. Na primer, ako vaše napajanje obezbeđuje 900V, UPS takođe treba da garantuje minimalno 900V. Osim toga, bolja opcija je onlajn UPS.

Preporuke koje se odnose na softver

Ove preporuke mogu pomoći pri poboljšanju performansi elemenata računara i omogućiti im dodatne sposobnosti. Gejmeri svakako treba da budu oprezni prilikom primene ovih saveta radi unapređenja performansi. Prevelika opterećenja na sistemu mogu dovesti do raznih štetnih efekata.

Dilema oko drajvera

Popularni savet na internetu je da uvek instalirate najnoviju verziju drajvera na računar. Ponekad je  efikasnije isključiti funkciju automatskog ažuriranja i proveriti ih ručno. Sistemska i bezbednosna ažuriranja uvek treba instalirati kako bi sistem i uređaj bili zaštićeni.

Pročitajte i:  GameScent: Kad osećate miris iz video igre

Ako se ipak radi o manjim ažuriranjima grafičke kartice ili drugih komponenti, poželjno je pročitati onlajn recenzije ili forume onih koju su već instalirali ovo ažuriranje i saznati do kojih promena dolazi.

Programi za ubrzavanje računara

Ako želite da unapredite vaš računar pomoću posebnih programa, obratite pažnju na proizvođača procesora. Efikasnije je i pouzdanije instalirati programe istog proizvođača, jer su kompitabilni.

Čist i optimizovan računar = srećan gejmer

Nakon instaliranja programa i drajvera, ne zaboravite da proverite koliko aplikacija se automatski pokreće kada uključite računar. To mogu biti pretraživači, mesindžeri, torenti i drugi programi. Same po sebi, aplikacije ne štete performansama, ali ako imate 5-6 „teških” aplikacija koje rade istovremeno, efekti mogu biti primetni, čak i na jakom računaru.

Pored toga što spoljnu površinu računara održavate čistom, poželjno je pobrinuti se i za čistoću njegovog unutrašnjeg prostora – hard diska. Ako je vaš disk pun, to može uticati na performanse igara. U idealnom slučaju, trebalo bi da redovno nadgledate status računara i čistite ga od nepotrebnih ili zastarelih datoteka i programa. Defragmentacija hard diska je takođe dobra opcija.

Osim toga, dobro je proveriti status bezbednosnih rešenja. Ažurirajte ove programe na njihove najnovije verzije i skenirajte svoj računar u potrazi za zlonamernim elementima. Ponekad, uprkos svim naporima, skriveni zlonamerni program mogu usporiti računar. Pored toga, bezbednosna rešenja mogu da podrže i posebne režime za igrače, koji sprečavaju da vas ometaju neželjena obaveštenja tokom igranja, osim onih najneophodnijih.

Ako primenite bar nekoliko saveta sa ove liste, velika je šansa da će vaš računar raditi brže i da ćete uživati u novim video igrama i pobedama.

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: ,