ERP 2024

Kako zaštititi decu na Internetu?

Kako se razvojom tehnologije starosna granica korisnika računara iz godine u godinu smanjuje, tako je evidentan porast pretnji na Internetu. Pored dece koja su najčešće na udaru i njihove edukacije, važna je i informisanost roditelja. Ne samo o tome šta njihova deca rade kada sednu za računar već i ko su internet predatori, kako se ponašaju i kako naučiti decu da ih prepoznaju i da bezbedno koriste Internet. Naredni vikend je vreme kada će građani Beograda moći da dobiju prave odgovore na ova i mnoga druga pitanja. Vikend posvećen bezbednosti dece na Internetu održaće se u dve etape: u subotu, 4. juna na platou ispred „Immo Outlet Centra“ (Gandijeva 21), i u nedelju, 5. juna ispred TC „Ušće“ (Bulevar Mihajla Pupina 4), od 14 do 19 časova.

foto: www.europol.europa.eu
foto: www.europol.europa.eu

Prisutnima će se obratiti aktivisti i predstavnici Centra za bezbedni internet i tom prilikom će pružiti praktične informacije o tome kako se ponašaju osobe koje koriste nove tehnologije sa ciljem zloupotrebe dece u seksualne svrhe, koje su metode prevencije, kao i o tome kako da prijave slučaj seksualnog uznemiravanja ili vrbovanja dece od strane odrasle osobe na internetu. Na skupu će takođe biti podeljene edukativne brošure o ovim temama.

Pročitajte i:  Data centar – gradivni element poslovanja

Da bi se plastično pojasnilo koliko su deca na udaru dovoljno je pogledati ovogodišnje istraživanje UNICEF-a sprovedeno u saradnji sa Ipsosom ukazuje na to da 63 odsto dece u Srbiji poseduje pametni telefon, a njih čak 90 odsto ima pristup internetu putem svog ili uređaja člana porodice. Zbog toga je od velike važnosti da roditelji budu upoznati sa načinima prevencije zloupotrebe dece, da se informišu kako da usmeravaju svoju decu da pravilno koriste internet, kao i da prepoznaju znake uznemiravanja.

Vikend za bezbedni internet osmišljen je u okviru programa „Razvoj kapaciteta za borbu protiv nasilja, zlostavljanja i zloupotrebe dece putem interneta“, koji partnerski realizuju Net patrola, UNICEF u Srbiji i Fondacija „Fond B92“, uz finansijsku podršku Vlade Velike Britanije.

Facebook komentari: