Kakva će biti budućnost Bitcoin-a?

Budućnost Bitcoin-a može se samo nagađati, ali jedan akademik je upozorio da bi najpopularnija svetska kriptovaluta mogla nestati u bliskoj budućnosti.

PCPress.rs Image

Cena Bitcoin-a je pala

Eswar Prasad, viši profesor međunarodne trgovinske politike na Cornell Univerzitetu , izjavio je ranije ovog meseca: „Bitcoin sam po sebi možda neće trajati toliko dugo”.

Cena Bitcoin-a je bila veoma nestabilna tokom poslednjih nekoliko godina, a u poslednjih mesec dana cena jednog Bitcoin-a je pala sa oko 58.000 dolara na manje od 46.000 dolara.

Dok je nekada bilo samo nekoliko kriptovaluta, danas ih ima na stotine, a neke od njih su korisnije i ekološki prihvatljivije od Bitcoin-a.

Blockchain je osnovna tehnologija za većinu kriptovaluta. To je u suštini digitalna knjiga transakcija virtuelne valute koja se distribuira širom globalne mreže računara.

Bitcoin-ova upotreba Blockchain tehnologije nije baš efikasna“, rekao je Prasad, koji je autor knjige „Budućnost novca: kako digitalna revolucija transformiše valute i finansije“.

Kriptovaluta „koristi mehanizam validacije za transakcije koje su destruktivne po životnu sredinu“ i „ne povećava se baš dobro“. Zasigurmo ugljenični otisak Bitcoin-a je veći od celog Novog Zelanda, rekao je Prasad.

PCPress.rs Image

Bitcoin je pokrenuo revoluciju

Prasad je rekao da neke od novijih kriptovaluta koriste Blockchain tehnologiju daleko efikasnije od Bitcoin-a.

On veruje da će Blockchain tehnologija biti „fundamentalno transformativna“ u načinu na koji se finansiraju i u načinu na koji sprovodimo naše svakodnevne transakcije, poput kupovine kuće ili automobila.

Pročitajte i:  Bitcoin ponovo pada

„Obzirom na to da Bitcoin ne služi dobro kao sredstvo razmene, ne mislim da će imati bilo kakvu fundamentalnu vrednost, kakva god bila vera investitora“, rekao je Prasad.

Uopšteno govoreći, kriptovalute su „zapalile vatru centralnim bankama za početak, kako bi počele da razmišljaju o izdavanju digitalnih verzija sopstvenih valuta“, rekao je Prasad.

Dodao je da bi takve digitalne valute mogle biti od koristi jer mogu pružiti jeftinu opciju plaćanja kojoj svi imaju pristup, čime se povećava finansijska uključenost i potencijalno finansijska stabilnost.

„Ma koliko vam se možda ne dopada Bitcoin, on je zaista pokrenuo revoluciju koja bi na kraju mogla svima nama koristiti direktno ili indirektno“, rekao je Prasad.

Izvor: CNBC

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,