BIZIT plus

Kalifornija razmatra oporezivanje SMS-ova

Vlasnici mobilnih telefona u Kaliforniji bi uskoro mogli da plaćaju više za privilegiju slanja tekstualnih poruka. Komisija za javne komunalne usluge razmatra plan u kome bi se tekstualne poruke građana mogle oporezovati, što potencijalno može dovesti do većih tarifa za razmene tekstualnih poruka od strane operatera.

PCPress.rs Image

Kao što je naglasio Engadget, ideja koja se tiče ovog poreza datira još iz devedesetih godina prošlog veka kada je američka vlada implementirala Public Purpose Program. Ovaj program nametnuo je nadoknadu svim korisnicima telefona, pri čemu bi se taj dodatni novac koristio za podršku drugim programima u cilju pomoći građanima sa niskim prihodima.

Međutim, s obzirom na to da je klasično zvanje sve manje zastupljeno, zahvaljujući tome što korisnici šalju poruke i/ili ostavljaju glasovne poruke, prihodi za program su pali za oko trećinu, a obratno, budžet za podršku građanima sa niskim prihodima je porastao za 50%. Oporezivanjem tekstualnih poruka i njenom klasifikacijom pod istu kategoriju kao što su klasični pozivi, bi moglo pomoći u generisanju 44,5 miliona dolara godišnje.

Pročitajte i:  Google je počeo da blokira veb sajtove sa vestima

Navodno, operateri nisu toliko oduševljeni ovim programom, ali treba napomenuti da još nije ništa konačno jer će FCC tek glasati 10. januara 2019. godine. Takođe treba napomenuti da se to odnosi samo na tekstualne poruke, poput SMS-a. S obzirom da se poruke na drugim uslugama poput iMessage, WhatsApp, Messenger, LINE, Telegram i slično poslate preko interneta, one neće biti oporezivane.

Izvor: Ubergizmo

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: , ,