BIZIT plus

Kao što je predviđeno: Prevaranti sada skeniraju lica kako bi prevazišli biometrijske bezbednosne mere

Već neko vreme ukazuje se na mnoge štetnosti tehnologija za proveru godina i kako su katastrofalne po pitanju privatnosti. 

PCPress.rs Image

Kompanija za sajber bezbednost Group-IB otkrila je prvi bankarski trojanac koji krade lica ljudi

Posebno je primećeno da ako neko prikuplja biometrijske informacije o ljudima, ti podaci sami postaju ogroman rizik jer će biti meta.

I, zapamtite, pre godinu i po dana, Udruženje provajdera za proveru godina (Age Verification Providers Association) ostavilo je komentar govoreći da ne treba brinuti o rizicima po privatnost, jer sve što su želeli je da skeniraju lica svih koji posećuju sajt (možda će vas naterati da se okrenete levo ili desno da dokažete “živost”).

U svakom slučaju, sada je objavljen izveštaj da su neki kineski hakeri prevarili ljude da skeniraju svoja lica, kako bi zatim hakeri mogli koristiti rezultirajući sken za pristupanje računima.

Potvrđujući ovo, kompanija za sajber bezbednost Group-IB otkrila je prvi bankarski trojanac koji krade lica ljudi. Naivni korisnici su prevarom dovedeni da otkriju lične identifikacione brojeve i brojeve telefona i zamoljeni da izvrše skeniranje lica. Ove slike zatim se zamene sa AI-generisanim deepfake-ovima koji lako mogu zaobići sigurnosne provere.

Metoda – razvijena od strane kineske hakerske porodice – veruje se da je korišćena u Vijetnamu ranije ovog meseca, kada su napadači mamili žrtvu u zlonamernu aplikaciju, prevarili ih da skeniraju lice, a zatim povukli ekvivalent od 40.000 dolara sa njihovog bankovnog računa.

Izvor: Techdirt

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *