BIZIT plus

Kaspersky demantuje optužbe američkog Ministarstva za unutrašnju bezbednost

Povodom odluke Ministarstva za unutrašnju bezbednost Sjedinjenih američkih država, po kojoj je vladinim agencijama naloženo da uklone sve proizvode kompanije Kaspersky iz svojih kompjuterskih sistema, iz kompanije Kaspersky kažu kako su iznenađeni ovom odlukom, te demantuju bilo kakvu povezanost sa ruskom vladom i obaveštajnim službama.

PCPress.rs Image

Kaspersky Lab, poznato ime u softverskom svetu, te sinonim za antivirusne programe, još u julu je počeo da trpi određene zabrane u Americi, da bi sada došlo do ukidanja ovih proizvoda unutar informatičkih sistema američkih vladinih agencija.

Agencija FBI godinama radi na ovom slučaju, te pokušava da utvrdi da li izvršni direktori ove kompanije sarađuju sa ruskom vojskom i obaveštajnim službama. Istražuju se i potencijalne slabe tačke antivirusnih programa ove kompanije, zahvaljujući kojima bi, navodno, agenti ruskih obaveštajnih službi mogli da dođu do informacija iz američkih kompjutera koji ih koriste. Zvaničnici, koji su, zbog osetljivosti informacija, želeli da ostanu anonimni, odbili su da govore o informacijama koje imaju o kompaniji Kaspersky. Oglasila se samo ministarka odbrane, Elaine C. Duke, koja je vladinim agencijama naredila da iz informatičkih sistema uklone sve proizvode ove kompanije u narednih 90 dana.

Čini se da je poslovanje kompanije Kaspersky najnovija kolateralna šteta ‘obaveštajnog’ rata između Amerike i Rusije, budući da je Best Buy, elektronski gigant, objavio da uklanja proizvode ove kompanije iz svog asortimana.

Povodom ovih optužbi, te pisanja u medijima, iz kompanije Kaspersky Lab smo dobili saopštenje koje prenosimo u celosti:

Budući da kompanija Kaspersky Lab nema veze sa vlastima u bilo kojoj državi, veoma smo razočarani odlukom Ministarstva unutrašnje bezbednosti SAD (U.S. Department of Homeland Security – DHS), ali smo takođe zahvalni na prilici da pružimo neophodne dodatne informacije ministarstvu kako bismo dokazali da su ove optužbe potpuno neosnovane. Ne postoje nikakvi validni dokazi koji bi potkrepili ove tvrdnje i to ukazuje na činjenicu da su optužbe zasnovane na lažnim i netačnim pretpostavkama i tvrdnjama, uključujući i tvrdnju da ruski zakoni i regulative utiču na rad kompanije. Kompanija Kaspersky Lab je oduvek obezbeđivala adekvatne proizvode i usluge za vladine organizacije širom sveta kako bi ih zaštitila od sajber pretnji, ali sama kompanija nema nikakvih neetičkih veza sa bilo kojom vladom, uključujući i rusku.

PCPress.rs Image

Pored toga, više od 85% prihoda kompanije dolazi sa teritorija van Rusije, što dodatno ukazuje na činjenicu da bi bilo kakva neetička saradnja sa nekom vladom bila štetna po kompaniju. Pored lažnih optužbi, takođe se zanemaruje činjenica da kompanija Kaspersky Lab ima dvadesetogodišnje iskustvo u IT industriji i da je oduvek poštovala sve etičke norme poslovanja i razvijanja tehnologije.

Kada je u pitanju pogrešno tumačenje ruskih zakona i regulativa, zakoni o kojima je ovde reč se odnose na telekomunikacione kompanije i internet provajdere, i nasuprot netačnim informacijama, kompanija Kaspersky Lab nije obuhvaćena tim zakonima, uključujući sistem za operativne istražiteljske mere (SORM), budući da kompanija ne pruža komunikacijske usluge. Takođe treba naglasiti da su informacije, kao i saobraćaj, koje dobija kompanija, zaštićene u skladu sa strogim pravnim i industrijskim zahtevima, uključujući enkripciju, digitalne sertifikate i druge mere.

Kompanija Kaspersky Lab nikada nije pomagala, niti će pomagati, bilo kojoj vladi na svetu kako bi sprovodila špijunske ili druge neetičke radnje, i zabrinjavajuće i zbunjujuće je to da se jedna privatna kompanija može smatrati krivom za nešto dok se ne dokaže da je nevina, a sve zbog trenutne geopolitičke situacije. Kompanija ima veliku želju da sarađuje sa Ministarstvom unutrašnje bezbednosti SAD, budući da čvrsto veruje da će detaljnom istragom biti utvrđeno da su sve optužbe bile neosnovane.

Izjava Jevgenija Kasperskog (Eugene Kaspersky), direktora kompanije Kaspersky Lab:

„Budući da kompanija Kaspersky Lab nema nikavih neetičkih veza sa bilo kojom vladom na svetu, veoma smo razočarani odlukom Ministarstva unutrašnje odbrane SAD, i iskoristićemo ovu priliku da im dostavimo sve neophodne informacije kako bismo dokazali da su optužbe u potpunosti neosnovane. Do sada nisu prikazani nikakvi konkretni i relevantni dokazi koji bi potvrdili lažne tvrdnje i optužbe, uključujući tvrdnju da ruski zakoni i regulative utiču na rad kompanije”.

Izvor: The New York Times, Kaspersky Lab

Facebook komentari: