BIZIT 2022

iPhone X uzrokovao pad cena akcija Apple-a?

Od početka godine cena akcija Apple-a porasla je 37%, međutim zbog visoke cene modela X i kasnijeg početka prodaje nego što se očekivalo, tek početkom novembra, cena Apple-ovih akcija je pala. Druga grupa analitičara smatra da su se ulagači jednostavno odlučili da povuku dobit s tržišta. “U određenoj meri, to je uobičajeni scenario “prodaj nakon objave vesti”. Cena akcija Apple-a dugo je rasla na temelju velikih očekivanja”, kaže Art Hogan, strateg u kompaniji Wunderlich Securities.

PCPress.rs Image

Na Wall Streetu su i u sredu, 13. septembra, berzanski indeksi porasli, treći dan zaredom, i dostigli najviši nivo u istoriji, dok je pad cene akcije Apple-a ograničio dobitke. Nove rekordne visine tih indeksa su dostignute najviše zahvaljujući rastu cena akcija u potrošačkom i energetskom sektoru, kao i činjenici da na tržištu vlada dobro raspoloženje jer su splasnule zabrinutosti u vezi Severne Koreje i uragana Irme, koje su danima držale ulagače na oprezu. Energetskom sektoru je podsticaj pružio rast cena nafte, nakon što je Međunarodna agencija za energiju (IEA) poručila da se višak ponuda sirove nafte na svetskom tržištu počinju smanjivati.

Pročitajte i:  Radnici Apple-a od septembra tri puta nedeljno u kancelariji

No, veći uspon indeksa sprečio je pad cene akcije Apple-a, najvrednije svetske kompanije po tržišnoj kapitalizaciji. Cena Apple-a pala je 0,8%, nakon što je taj tehnološki div dan ranije predstavio tri nova modela iPhone-a, uključujući i model X, kojim je obeležena deseta godišnjica prvog iPhone-a na tržištu.

Izvor: SEEbiz

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,