BIZIT plus

Kiborg-meduza za istraživanje okeana

Globalna mreža hibridnih meduza mogla bi da pomogne u istraživanju okeana, a radi se o projektu Stanford i Caltech naučnika, koji su meduze pretvorili u „biohibridne robote“.

PCPress.rs Image

Modifikovane meduze plivaju tri puta brže od običnih, i opremljene su senzorima, te bi u budućnosti trebalo da se otisnu u neistražene dubine okeana. Eksperti tvrde da modifikacija ne utiče na metabolizam, i celokupno stanje meduza, već samo ukazuje na to da su ova bića sposobna za brže i efikasnije plivanje, a potencijal ne ispunjavaju samo zbog toga što im nije neophodan. Na ovaj način bi sistemi za istraživanje okeana mogli da dožive veliki napredak, a zahvaljujući mikro-elektronskim delovima uz pomoć kojih su meduze modifikovane.

Naučnici planiraju da u modifikovane meduze implementiraju i delove za kontrolisanje kretanja, te da ih opreme senzorima uz pomoć kojih bi pratili temperature okeana, salinitet, nivo kiseonika, i da naprave globalnu mrežu ovakvih „robota,“ čije bi održavanje koštalo tek nekoliko dolara, budući da bi se hranile plenom koji se već nalazi u okeanu.

Izvor: Futurism

Facebook komentari:
Pročitajte i:  Podvodni dron u akciji: Tajne stogodišnje olupine