Dahua

Kina kaznila Ant grupu sa skoro milijardu dolara kazne

Najveći kineski finansijski regulatori kaznili su Ant Group sa oko 994 miliona dolara zbog kršenja pravila vezanih za zaštitu potrošača i korporativno upravljanje. Ant Group je takođe prekršila pravila koja se odnose na poslovne aktivnosti u bankarstvu i osiguranju, plaćanja, sprečavanje pranja novca i prodaju sredstava.

PCPress.rs Image

Kineska vlada najavila kazne i za druge tehnološke gigante

Ant Group je podružnica giganta e-trgovine, Alibaba. Akcije Alibabe su naglo porasle u petak pošto se činilo da se investitori klade da kazne povlače granicu pod regulatornim udarom koji je počeo još u novembru 2020. kada je Ant Group bila primorana da obustavi IPO samo nekoliko dana pre njegovog pokretanja.

To je označilo početak šire kampanje kineske vlade za obuzdavanje privatnih preduzeća u zemlji, koja su postala previše moćna u očima vladajuće Komunističke partije. U aprilu 2021. Alibaba je kažnjena sa 2,5 milijardi dolara jer se ponašala kao monopol. Od tada, Alibaba je najavila planove da svoje poslovanje podeli u šest odvojenih jedinica, od kojih svaku nadgledaju sopstveni izvršni direktor i odbor direktora.

Odvojeno, kineski finansijski regulatori su takođe najavili kaznu od skoro 415 miliona dolara za Tenpay, Tencent-ovu platformu za online plaćanje, prema informacijama objavljenim na sajtu PBOC-a.

Izvor: CNN

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: