ERP 2024

Kina kaznila Ant grupu sa skoro milijardu dolara kazne

Najveći kineski finansijski regulatori kaznili su Ant Group sa oko 994 miliona dolara zbog kršenja pravila vezanih za zaštitu potrošača i korporativno upravljanje. Ant Group je takođe prekršila pravila koja se odnose na poslovne aktivnosti u bankarstvu i osiguranju, plaćanja, sprečavanje pranja novca i prodaju sredstava.

PCPress.rs Image

Kineska vlada najavila kazne i za druge tehnološke gigante

Ant Group je podružnica giganta e-trgovine, Alibaba. Akcije Alibabe su naglo porasle u petak pošto se činilo da se investitori klade da kazne povlače granicu pod regulatornim udarom koji je počeo još u novembru 2020. kada je Ant Group bila primorana da obustavi IPO samo nekoliko dana pre njegovog pokretanja.

To je označilo početak šire kampanje kineske vlade za obuzdavanje privatnih preduzeća u zemlji, koja su postala previše moćna u očima vladajuće Komunističke partije. U aprilu 2021. Alibaba je kažnjena sa 2,5 milijardi dolara jer se ponašala kao monopol. Od tada, Alibaba je najavila planove da svoje poslovanje podeli u šest odvojenih jedinica, od kojih svaku nadgledaju sopstveni izvršni direktor i odbor direktora.

Odvojeno, kineski finansijski regulatori su takođe najavili kaznu od skoro 415 miliona dolara za Tenpay, Tencent-ovu platformu za online plaćanje, prema informacijama objavljenim na sajtu PBOC-a.

Izvor: CNN

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: