Kina lansira veštački Mesec kao zamenu za ulično osvetljenje

Kina je spremna da u kosmos lansira veštački mesec kako bi ovaj ponudio bolje osvetljenje za jedan od najvećih gradova u zemlji.

PCPress.rs Image

Naime, zvaničnici garda Čengdu, koji se nalazi u provinciji Sečuan i ima oko 14 miliona stanovnika, najavili su da planiraju da satelit pošalju u Zemljinu orbitu do 2020. godine, kako bi reflektovao svetlost i ulice grada osvetljavao tokom noći, te tvrde da će ponuditi toliko svetlosti da će potpuno zameniti ulične svetiljke. Satelit će biti obavijen materijalom koji odbija svetlost, a ovaj poduhvat podseća na jedan projekat iz 1999. godine kada su ruski naučnici planirali da iskoriste rotirajuća ogledala kako bi osvetlili gradove u Sibiru, te tako uštedeli energiju, ali i novac. Plan koji su tom prilikom razvili uključivao je i uređaj Znamya 2, koji je bio opremljen ogledalom koje je bilo visoko 25 metara. Plan je napušten nakon što je letelica uništena tokom prvog probnog leta.

PCPress.rs Image

Veštački mesec koji su kreirali kineski eksperti testira se već nekoliko godina, a očekuje se da će reflektovati bar osam puta više svetlosti od običnog Meseca. Nije precizirano koliko će projekat koštati, a naučnici su upozorili da bi satelit mogao da ugrozi ekosisteme, te uznemiri život u divljini, kao i da utiče na funkcionalnost meteoroloških i drugih sistema koji služe za praćenje atmosferskih prilika. Kreatori su na to odgovorili da će svetlost koju satelit bude proizvodio podsećati na onu koja može da se vidi u sumrak, tako da neće uticati na životni ritam divljih životinja.

Pročitajte i:  Astronauti se spremaju za povratak na Mesec

Izvor: The Telegraph

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,