Kina nastoji da zameni stranu tehnologiju

Kina pokušava da eliminiše čipove strane proizvodnje do 2027. godine.

PCPress.rs Image

Kineski zvaničnici su nedavno dali instrukcije glavnim telekom operaterima u zemlji da postupno uklone strane mrežne čipove do 2027. Ovaj potez značajno može da ugrozi Intel i AMD jer oni obezbeđuju „većinu“ procesora za napajanje mrežne opreme.

Kinesko Ministrastvo industrije i informacionih tehologija zahteva da provajderi provere i kreiraju vremenski okvir za uklanjanje čipova proizvedenih u inostranstvu. Kineski telekom operateri planiraju da pređu na domaće opcije za čipove kako bi se poboljšao kvalitet i postigla stabilnost lokalno proizvedenih čipova.

Peking nastoji da ubrza napore u zameni zapadne tehnologije domaćim alternativama zbog sve većih tenzija sa SAD. Bajdenova administracija je pooštrila ograničenja na izvoz visoke tehnologije, poput čipova, u Kinu.

Američka vlada je već preduzela mera da ukloni mobilnu opremu kineskim proizvođača telekomunikacija zbog bezbednosnih zabrinutosti. Ujedno su blokirale proizvođače čipove poput Nvidia da izvoze svoje AI čipove u Kinu.

Nvidia je morala više puta da redizajnira čipove kako bi zadovoljila potražnju iz Kine i ujedno poštovala pravila Bajdenove administracije.

Pročitajte i:  SAD i Kina se sastaju u Ženevi kako bi razgovarali o AI

Izvor: timesofindia.indiatimes.com

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *