Kina poziva svoje kompanije da kupuju domaće čipove

Kineske kompanije sakupile su se na najvećem sajmu čipova kako bi promovisale kupovinu na domaćem tržištu.

PCPress.rs Image

U Pekingu je organizovan sajam kompanija koje proizvode ili kojima su potrebni poluprovodnici sa ciljem povezivanja unutar domaćeg tržišta. Na svakom štandu je bio izlepljena poruka o kupovini domaćih čipova. Na sajmu su se našle firme koje nude različite usluge od premazivanja fotootporom do proizvođača mašina za obradu silicijumskih pločica.

Više od desetine kineskih izlagača je reklo da njihovi proizvodi mogu da se koriste kao zamena za inostrane. Strano osoblje je istaklo da kineski proizvođači rapidno sustižu inostrani kvalitet i efikasnost.

Proizvođači poluprovodnika u Kini su u velikoj meri pogođeni ograničenjima izvoza iz SAD i njenih savetnika. Vašington stalno ponavlja da ne želi da napredni čipovi i tehnologija završe u ruke kineske vojske. Kina je uložila milijarde kako bi se globalno povezala i postala značajna karika u lancu snabdevanja čipovima i sada je spremna da postane samostalna.

Sajam je bio veoma posećen. Ne samo da je bilo preko hiljadu domaćih kompanija koje su prezentovale svoje usluge, već su došli posetioci iz gotovo celog sveta, a u najvećoj meri iz Japana. U istom momentu glavni šef Apple je u Kini. Iza ovog sajma su donete brojene odluke čiji će se efekti videti u narednom periodu.

Pročitajte i:  Američka sajber agencija optužuje ruske hakere za napad na vladine mejlove   

Izvor: reuters.com

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *