Kina planira let na Mars za 2020. godinu

Tokom poslednjih 60 godina Kina je postigla značajne uspehe na različitim poljima, te je sledeća oblast na koju se fokusira kosmos, te istraživanja udaljenih planeta.  Nakon što je početkom 2019. spustila rover na „tamnu stranu“ Meseca, Kina već ima nove ambiciozne planove: da pošalje rover na Mars.

PCPress.rs Image

U skladu sa tim planira da 2020. godine put Marsa pošalje letelicu koja bi neko vreme kružila oko Crvene planete, a potom se na nju i spustila kako bi je istraživala. Kineski svemirski program dobio je značajno ubrzanje u poslednjih nekoliko godina, te se Yutu 1 rover na Mesec spustio još 2013, da bi se drugi rover spustio na manje poznatu stranu ovog satelita šest godina kasnije, dok bi treći isto trebalo da učini do kraja 2019, da bi se nakon toga vratio na Zemlju sa materijalom sa Meseca.

PCPress.rs Image

Kina svakako neće biti prva koja kreće put Marsa, a prednost na tom putu ima NASA čija je Jet Propulsion Lab do sada na Crvenu planetu poslala četiri rovera. I NASA i Evropska svemirska agencija planiraju da 2020. na Mars pošalju nove rovere, a Kina se trudi da ih sustigne na tom putu.

Pročitajte i:  Prenosna robotska metrologija vođena laserom

Izvor: Futurism

Facebook komentari: