Kina razvija sopstveni OS za vojnu upotrebu

U svetlu sve veće eskalacije trgovinskog rata između SAD-a i Kine, kineska vlada je odlučila da odustane od upotrebe Windows-a na računarima koji se koriste u vojsci. Logičan korak bio bi prelaz na neku od prilagođenih Linux distribucija, ali su zvaničnici iz Pekinga ipak odlučili da obezbede još veći stepen sigurnosti – kreiranjem posebnog operativnog sistema koji će se koristiti samo za tu namenu.

PCPress.rs Image

Kinezi su svesni da američke agencije koriste veliki arsenal hakerskih alata koji omogućavaju pristup svemu – od Windows računara, preko Linux servera, pa sve do pametnih televizora. Zato su odlučili da praktično „od nule“ razviju operativni sistem koji neće biti moguće hakovati na dosadašnje načine.

S obzirom da će ovaj OS biti nedostupan i potpuno nepoznat Amerikancima (barem u početku njegove primene), to će znatno otežati njegovo hakovanje i obezbediće veći stepen sigurnosti za osetljive podatke koje koristi kineska vojska. Zadatak razvoja novog OS-a dodeljen je „Internet Security Information Leadership Group“-i koja odgovara direktno Centralnom komitetu kineske komunističke partije, i koja deluje nezavisno od vojnih i špijunskih agencija.

Pročitajte i:  Kreiran najbrži čip za samovozeće automobile 

Ovo nije prvi put da neka država razvija sopstveni OS. Severna Koreja je još 90-ih godina prošlog veka razvila operativni sistem nazvan Red Star OS, koji je suštinski zasnovan na Linux-u. Postoje saznanja da se ovaj OS još uvek koristi u pojedinim severnokorejskim agencijama, ali ne ekskluzivno, jer se istovremeno upotrebljavaju i Windows, Mac i Linux operativni sistemi.

Izvor: ZDNet

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,