Sledeću generaciju Nvidia grafičkih čipova će proizvoditi Samsung

Prema najnovijim izveštajima, Nvidia će promeniti partnera za proizvodnju naredne generacije grafičkih čipova. Dolazeća Ampere arhitektura, koja će naslediti aktuelni Turing, će se proizvoditi u Samsungovim fabrikama u 7-nm EUV proizvodnom procesu, umesto u 7-nm procesu u TSMC fabrikama.

PCPress.rs Image

Ova odluka je veoma interesantna, između ostalog, i zbog toga što je TSMC veoma dugo bio pouzdan partner kompanije Nvidia. Očekuje se da će Nvidia Ampere biti lansiran tokom 2020. godine, premda još uvek nije pouzdano jasno po čemu će se nova arhitektura razlikovati i šta će doneti u odnosu na aktuelne Turing čipove.

Očekivalo se da će Nvidia koristiti 7-nm proizvodnju u TSMC fabrikama, tim pre što je ona već razrađena i što se već koristi za proizvodnju čipova za Apple iPhone telefone, kao i AMD procesora. Kako prenosi EETimes, Samsung je dao daleko bolju i jeftiniju ponudu, drastično podrivši planove TSMC-a. Na taj način su “ubedili” kompaniju Nvidia da su pravi izbor za proizvodnju naredne generacije grafičkih čipova. Samsung je objavio i informaciju da je sklopio strateško partnerstvo sa AMD-om i obezbedio pristup njihovim tehnologijama.

Pročitajte i:  Kad se moćan AI spoji sa humanoidnim robotom

Bitnu ulogu u ovim planovima je verovatno odigrao i sam proizvodni kapacitet. TSMC-ove fabrike koje proizvode 7-nm čipove su prilično opterećene, i očekuje se da će ta vrsta potražnje samo rasti u narednim godinama, naročito sa povećanjem porudžbina od strane Apple-a i AMD-a, koji je nedavno predstavio novu generaciju Ryzen desktop i EYPC serverskih procesora. Korišćenjem Samsung-ovog 7nm EUV proizvodnog procesa Nvidia bi mogla da obezbedi bolje snabdevanje i formira dugoročno stabilno partnerstvo kako bi se bolje prilagodila rastućim zahtevima i potrebama tržišta. Najzad, i da ponudi i nešto bolje cene. Nikad se ne zna, ali ma koliko znali da se to vrlo verovatno neće desiti, preostaje nada…

Izvor: EETimes

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,