Kina razvila virtuelnog TV spikera

Kineska državna novinska agencija premijerno je predstavila virtuelnog spikera dizajniranog tako da može da prenosi vesti 24 časa dnevno. Xinhua je 7. novembra na internet konferenciji u istočnom gradu Wuzhen predstavila svog „AI spikera“.

PCPress.rs Image

„Zdravo, gledate vesti na engleskom jeziku. Ja sam AI spiker u Pekingu“, započeo je kompjuterski generisan voditelj robotskim glasom na početku svoje emisije na engleskom jeziku. Razvijen od strane Xinhua i kineske kompanije za pretraživanje Sogou, spiker je dizajniran da simulira ljudski glas, izraz lica i gestikulaciju. AI spiker „uči iz video zapisa prenosa uživo sam i može da čita tekst prirodno kao i profesionalni spiker“, tvrdi Xinhua.

Novinska agencija tvrdi da se simulacije mogu koristiti na njihovoj veb stranici i društvenim mrežama i da će „smanjiti troškove proizvodnje i poboljšati efikasnost“. Nije rečeno da li je neki od državnih TV kanala u Kini pokazao interesovanje za kupovinu tehnologije i njeno korišćenje u budućnosti.

Spiker koji govori na engleskom jeziku, koji je bio kompletno u odelu i sa kravatom, zasnovan je na stvarnom Xinhua spikeru koji se zove Zhang Zhao. „Neumorno ću raditi na tome da budete obavešteni kako se tekstovi budu neprekidno unosili u moj sistem“, rekao je AI spiker u predstavljajućem video snimku.

Na konferenciji je takođe predstavljena i kineska verzija, koja se zasniva na drugom stvarnom Xinhua spikeru. Korisnicima kineske društvene mreže Weibo ovaj virtuelni prezenter ne uliva potpuno poverenje. „(Njegov) glas je suviše krut i postoje problemi sa pauzama“, rekao je jedan korisnik. „Očigledno, spikeri će izgubiti posao“, rekao je drugi.

Pročitajte i:  Japan i EU će razgovarati o saradnji po pitanju tehničkih materijala

Kina poseduje jedan od najagresivnijih režima cenzure medija na svetu i pooštrava ograničenja za domaće i strane vesti pod režimom predsednika Xi Jinping-a. Međutim, to nije zaustavilo njihove redakcije da inoviraju. Iako Xinhua tvrdi da je virtuelni spiker prvi na svetu, to nije prvi put da su kineski mediji eksperimentisali sa AI tehnologijom, te smo u junu ove godine imali sličnu vest.

U 2015. godini, kineski Dragon TV je koristio Microsoft XiaoIce chatbot kako bi dostavio izveštaj o vremenskim prilikama u svojoj jutarnjoj emisiji koja se emituje uživo. AI kompjuterski program pročitao je prognozu „slatkim” ženskim glasom, prenosi Xinhua.

PCPress.rs Image

Automatizovano izveštavanje je poslednjih godina sve rasprostranjenije. Associated Press servis je samo jedna velika novinska organizacija koja koristi sofisticirane računarske algoritme da piše hiljade automatizovanih priča godišnje. Napredni softverski programi izvlače podatke poput izveštaja o korporativnim prihodima i rezultate bejzbol utakmica, a zatim prenose podatke u rečenice koje ljudi razumeju.

Izvor: CNN

Facebook komentari: