Top50 Glas publike

Satelit pronašao delove izgubljenog kontinenta ispod Antarktika

Evropski naučnici upravo su se uhvatili u koštac sa ogromnim delom geološke istorije, budući da su podaci sa satelita koji je odavno prestao sa radom otkrili da ispod Antarktika postoje skriveni delovi zemlje.

PCPress.rs Image

Naime, satelit Evropske svemirske agencije penzionisan je pre pet godina, te od tada daje informacije o tome kako se gravitaciono polje ponaša na različitim delovima planete. Ti podaci su u kombinaciji sa seizmološkim izveštajima omogućili kreiranje 3D mapa, koje uključuju i neistražene delove ispod ledene kore Antarktika.

Na osnovu poslednjih istraživanja, komadi Zemljine kore koji se nalaze ispod Antarktika odgovaraju geološkim sastavima nekoliko drugih područja, što ukazuje na to da materijal ispod Antarktika potiče još iz doba kada su svi kontinenti činili Pangeu. Tako geološki materijal iz istočnog Antarktika odgovara onom koji može da se pronađe u Australiji i Indiji, te se bitno razlikuje od onog koji se nalazi u zapadnom delu. Zahvaljujući novim otkrićima naučnici mogu da kreiraju još bolju sliku o tome kako su se svi današnji kontinenti nekada uklapali u jedan, te o tome šta je dovelo do njihovog razdvajanja.

PCPress.rs Image

Naravno, ovde se ne radi ni o jednom od mitoloških kontinenata, pa su naučnici prilično sigurni da nisu pronašli Atlantidu.

Izvor: Space.com

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,