Top50 Glas publike

Kina ubrzava puštanje digitalnog juana

Digitalna valuta kineske centralne banke (CBDC) je predstavljena na prvom međunarodnom sajmu potrošačkih proizvoda u gradu Haikou na jugu Kine. Strani posetioci su mogli da se upoznaju sa mogućnostima plaćanja novom valutom.

Mušterija plaća digitalnim juanom
Mušterija plaća digitalnim juanom

Prošle godine je Narodna banka Kine (PBOC) probno pustila novu valutu u preko deset regija. Za razliku od bitkoina koji je decentralizovan, CBDC izdaje i reguliše centralna banka pomoću digitalnog tokena koji predstavlja virtualnu formu kineskog juana. Kako izveštava cgtn, takva valuta ne nudi samo zgodniji način plaćanja i bezbednost nego i regulisan tok novca koji je zaštićen novčanim rezervama tradicionalnog bankarskog sistema.

Kina je vodeća među velikim svetskim ekonomijama u lansiranju digitalne valute, ali su prvi bili Bahami koji su prošle godine lansirali svoju digitalnu valutu. Digitalna kineska valuta, CBDC, se zove još i digitalni juan, e-CNY.

2020. godine Kina je zabeležila vrednost novčanih transakcija izvršenih mobilnim uređajima u iznosu od 67 triliona američkih dolara (67 hiljada milijardi). Prema kineskoj kompaniji Wind koja se bavi finansijskim podacima, to je gotovo 400 puta više od SAD-a.

Pročitajte i:  Veliki protesti u fabrici iPhone-a u Kini

Iako još uvek ne postoji precizan datum puštanja digitalnog juana u čitavoj Kini, kako je prošlog meseca izjavio Li Bo, zamenik guvernera kineske centralne banke, vodeći status Kine u ovoj oblasti je pokrenio nekoliko ozbiljnih tvrdnji. Jedna je i ta da bi digitalni juan mogao da predstavlja ozbiljan izazov američkom dolaru i smenu dominacije američke valute u globalnom finansijskom sistemu.

Izvor: CGTN

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,