Kinezi testiraju digitalnu valutu u realnoj primeni

Kina je odlučila da podigne na novi nivo tesiranje digitalnih valuta tako što će ih podeliti građanima. Naime, People’s Bank of China će po slučajnom izboru odabrati 50.000 građana kojima će pokloniti digitalne valute u vrednosti od 30 dolara (200 juana), što je poklon od ukupno 1.5 miliona dolara.

PCPress.rs Image

Stimulans kriptovalutom

Oni će moći da potroše te valute u okrugu Šendžen. Ideja je da se pored testiranja tehnologije obezbedi i povećanje potrošnje, kako bi se „probudila“ privreda koja je „posustala“ zbog pandemije COVID-19 virusa.

Građani koji dobiju poklon, moraće da preuzmu i instaliraju Renminbi aplikaciju u kojoj će primiti digitalni novac. Nakon toga, moći će da koriste tu valutu za kupovinu u apotekama, prodavnicama, restoranima…

Eksperiment koji odjekuje

Kina je počela testiranja digitalnog juana još u aprilu, kada je pilot program uključio čak i neke američke kompanije (kao što su McDonald i Subway). Za razliku od decentralizovanih kripto-valuta, kao što su Bitcoin ili Litecoin, kinesku digitalnu valutu kontrolisaće centralna banka Kine.

Pročitajte i:  Kineska prodaja električnih vozila opala u januaru

Pomenuti eksperiment je deo kineskih napora da se pretvori u društvo bez keša. Zato planiraju da razviju kripto valutu koju će biti lakše kontrolisati i pratiti od fizičkih novčanica ili standardnih kripto-valuta. Ovaj njihov potez već je naišao na pažnju drugih država u regionu, pa je Japan upravo najavio svoje planove za eksperimentisanje sa digitalnim valutama (iako nije dao detalje kada bi to moglo da se desi).

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,