Kina ubrzava razvoj tehnologije

Kina ima za cilj da poveća udeo digitalne ekonomije u svom bruto domaćem proizvodu do 2025. godine, vođena tehnologijama sledeće generacije kao što su 6G internet i big data.

PCPress.rs Image

Nove ambicije Kine

Ova ambicija naglašava nastojanje Kine da napreduje u novoj tehnologiji dok nastavlja rivalstvo sa SAD u oblastima od poluprovodnika do veštačke inteligencije.

U dokumentu objavljenom prošle nedelje, Kinesko državno veće, najviše izvršno telo zemlje, kaže da će „ključne industrije digitalne ekonomije“ činiti 10 odsto njenog BDP-a do 2025. godine, u odnosu na 7,8 odsto u 2020. godini.

Ciljevi su deo kineskog petogodišnjeg plana koji traje od 2021. do 2025. Prošle godine, Kina je istakla oblasti „granične tehnologije“ za koje će podstaći istraživanja. Najnoviji Državni dokument takođe predstavlja konkretnije ciljeve za narednih nekoliko godina.

Takođe, Kina ima za cilj da nacionalna online maloprodaja poraste sa 11,76 biliona juana u 2020. godini na 17 biliona juana u 2025.godini. Očekuje se da će industrija softvera i informacionih tehnologija porasti sa 8,16 biliona juana u 2020.godini na 14 biliona juana u 2020. godini.

Pročitajte i:  BYD i peta generacija DMI hibridne tehnologije 

Kina predviđa da će se korisnici gigabitnog širokopojasnog pristupa, trenutno najbrže internet veze, povećati sa 6,4 miliona u 2020.godini na 60 miliona u 2025. godini.

Jačanje internet veza i brzina je deo kineske strategije za povećanje udela digitalne ekonomije u BDP-u.

Kina će promovisati komercijalnu primenu i široku primenu 5G, prema sadašnjem planu. 5G se odnosi na internet sledeće generacije koji obećava super velike brzine. Već je počeo da se primenjuje u Kini i drugim zemljama.

Novi plan za 6G internet?

Plan Pekinga takođe postavlja ambicije za 6G ili šestu generaciju interneta. Kina planira da poveća podršku za 6G istraživanje i razvoj i da bude uključena u stvaranje međunarodnih standarda za 6G. Kina je počela da postavlja temelje za rad na 6G još 2019.godine.

Peta generacija je tek počela da se primenjuje i još uvek nema dogovorenih standarda ili definicija šta će zapravo biti 6G.

Druga po veličini svetska ekonomija takođe ima za cilj da preuzme veću ulogu u oblikovanju tehnoloških standarda širom sveta. Analitičari kažu da to može imati velike implikacije na moć koju Peking ima u oblastima od mobilnog interneta do veštačke inteligencije. Standardi su često globalno usaglašeni oko tehničkih pravila o tome kako tehnologije funkcionišu.

Pročitajte i:  Japan i EU će razgovarati o saradnji po pitanju tehničkih materijala

Regulacija i čipovi u fokusu

Kineski plan takođe nastavlja postavljanje temelja u oblastima kao što su poluprovodnici. Dokument uključuje i druge oblasti kao što su računarstvo u oblaku, izgradnja centara za podatke i prekogranična e-trgovina.

Peking se takođe obavezao da će nastaviti regulatorni nadzor nad domaćim tehnološkim sektorom. Takođe, Kina je pooštrila regulativu za internet kompanije i donela nove zakone u oblastima od antimonopolske zaštite do zaštite podataka.

U dokumentu Državnog saveta se navodi da će istražiti uspostavljanje metoda upravljanja koje su kompatibilne sa „održivim i zdravim razvojem digitalne ekonomije“. Peking je takođe rekao da će razjasniti odgovornosti različitih regulatora i ojačati saradnju između različitih vlasti.

Izvor: CNBC

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , ,