Kindle i anotacije: Kako da unapredite iskustvo čitanja e-knjiga

Da li vam je žao da žvrljate po knjigama, podvlačite zanimljive rečenice i beležite napomene na marginama? Prelazak u elektronsku formu je uklonio tu nelagodu, ali nije rešio pitanje šta raditi s napomenama, podvlačenjima i ostalim žvrljotinama. Sada konačno postoji način da ih”oslobodite”…

PCPress.rs Image

Ništa lakše nego obeležiti neku značajnu rečenicu dok čitate knjigu na Kindle-u: duže pritisnete prvu reč i razvučete selekciju do poslednje reči. Na starijim modelima (npr. Kindle Paperwhite) treba još izabrati opciju Highlight, dok se na Voyage-u i Oasis-u ta opcija podrazumeva. Na sličan način možete da dodate i belešku – malo je pipavo kucati na ekranskoj tastaturi uz spori E Ink, ali se posle nekog vremena čovek navikne.

Zarobljeni tekst

PCPress.rs ImagePravo pitanje glasi šta uraditi s ovako obeleženim tekstom – sigurno ga nećete tražiti “listajući” e-knjigu. U idealnom svetu taj tekst biste izvezli na kompjuter, gde ćete ga čuvati i koristiti, ali takav izvoz je… pa… najblaže rečeno, komplikovan. Iz nekog razloga Amazon se nije baš mnogo trudio oko njega, a postoji i pitanje autorskih prava, pošto tako izvozite deo knjige na kojoj obično piše “Nije dozvoljena reprodukcija ni jednog dela ove knjige bez pismene dozvole izdavača”. Doduše, u Americi je citiranje kratkih segmenata radi kritike, komentara, izveštavanja, obrazovanja ili istraživanja dozvoljeno (tzv. fair use klauzula, 17 U.S. Code § 107), ali nije uvek lako napraviti razliku. I zato je Amazon-u najlakše da se zaštićeni tekst knjige ostane – zaštićen.

 

Pre nekoliko godina stvari su se izmenile. Dovoljno je da usmerite Web browser na read.amazon.com/notebook, ulogujete se zadajući e-mail adresu na koju je registrovan vaš Kindle i odgovarajuću lozinku, i dobićete listu knjiga koje ste kupili, a kada kliknete na knjigu, dobijete anotacije. Nezgodno je što nema opcije za izvoz, ali možete da selektujete tekst, prekopirate ga u Word pa tamo pročistite.

Pročitajte i:  Amazon proširuje AI nastup sa širom dostupnošću Q chat bota 

Nevolja je u tome što na taj način možete da dobijete samo anotacije iz knjiga koje ste kupili, a ne iz “personalnih dokumenata”. Personalni dokument je knjiga u .mobi formatu koju ste sami prekopirali na Kindle ili ga poslali na svoju Kindle e-mail adresu, pa se on nalazi u Amazon cloud-u i dostupan je na svim vašim uređajima, ali ipak nema status punopravne knjige. Pošto su sve knjige na srpskom neminovno “personalni dokumenti”, pošto Amazon ne prihvata objavljivanje knjiga na našem jeziku, nemogućnost izvoza anotacija je ozbiljan problem.

PCPress.rs Image

Snalaženje

Ne baš savršeno rešenje problema je da USB kablom povežete Kindle na PC i sa njega preuzmete fajl my clippings.txt koji se nalazi u folderu Documents. Struktura tog tekstualnog fajla je elementarna: 10 znakova jednakosti, pa onda ime knjige, u zagradama ime autora, u sledećem redu lokacija citata, datum kada ste ga dodali, prazan red i najzad sam citat. Nova anotacija se dodaje na kraj liste, dakle ako čitate najpre jednu knjigu pa posle drugu, da biste se kasnije vratili prvoj, anotacije će biti izmešane. To nije preveliki problem – napišete elementarni program koji će parsirati fajl i sortirati ga na pogodan način i sve začas dođe na svoje mesto. Može se proći i bez pisanja programa, ako ste vešti u Excel-u.

Znatno ozbiljniji problem je u lokalnosti fajla my clippings.txt – on se odnosi samo na jedan Kindle uređaj. Ako čitate knjigu malo na njemu, pa nastavite na Android telefonu, beleške i anotacije s telefona neće se naći u my clippings.txt fajlu. Ako čitate samo na, recimo, iPad-u, do fajla my clippings.txt ne možete ni da dođete, osim (možda) ako jailbreak-ujete uređaj. Najzad, Kindle aplikacija za PC uopšte ne dopušta pristup personalnim dokumentima, pa nema govora o anotaciji tih tekstova na računaru.

Pročitajte i:  Amazon Music Maestro - AI liste za reprodukciju 

PCPress.rs Image

Ljudi su se snalazili i na druge načine, pa je napisan MPB Reader koji dekodira internu bazu podataka koja je smeštena na Kindle-u, kao i niz drugih programa koji uvoze anotacije u Evernote, Calibre i druge programe. Probao sam mnoge od njih i ni jedan mi nije u potpunosti odgovarao, a posebno je neprijatno što posle nekih od update-ova Kindle-a, koji se inače dešavaju automatski i koje ne možete da zaustavite ukoliko je vaš uređaj deo Amazon cloud infrastrukture, program prestane da radi i morate da čekate novu verziju, ako se ona uopšte pojavi. Ukratko, neki “hakerski” metodi izvoženja anotacija uglavnom rade, ali ne možete da se pouzdate u njih.

Konačno – rešenje

Mnogo je korisnika tražilo mogućnost izvoza anotacija iz personalnih dokumenata pa je Amazon nedavno obezbedio rešenje, mada se o njemu nije mnogo pričalo. Rešenje začudo nije vezano za Kindle uređaj, već za Kindle aplikaciju za mobilne platforme. Počevši od verzije 4.22 za Android i verzije 4.17 za iOS, možete da odete u sekciju Notes i u gornjem desnom uglu kliknete na Share (kockica sa strelicom). Ostaje da izaberete stil prikazivanja anotacija (najjednostavnije je da to bude APA), zadate e-mail adresu i dobijete sve highlight-e i zabeleške, u zgodnom formatu koji gotovo da i ne treba parsirati. Dakle, kada završite čitanje neke knjige, pošaljete sebi zabeleške i sačuvate ih na nekom pogodnom mestu. E-mail očito dolazi “iz cloud-a”, odnosno kombinuje sve anotacije koje ste pravili čitajući knjigu na raznim uređajima.

Pročitajte i:  Amazon uveo novih 50 električnih kamiona

PCPress.rs Image

Pošto smo zaključili da je ovakav izvoz znatno pogodniji od liste koja se dobija na read.amazon.com/notebook, počeli smo da ga koristimo i za anotacije kupljenih knjiga, i tu naleteli na dva ograničenja. Pre svega, ako ste knjigu čitali samo na Kindle-u, morate je radi izvoza anotacija uvesti i na neki Android / iOS uređaj, a tu vas ponekad dočeka poruka da ste premašili limit. Izdavač, naime, određuje na koliko uređaja možete da čitate kupljenu knjigu, i taj broj je kod nekih knjiga samo 1 (obično je 3). U tom slučaju moraćete da uklonite knjigu sa Kindle-a pre nego što je učitate na telefon. Drugo, kod samog izvoza izdavač određuje koji je najveći procenat teksta koji može da bude highlight-ovan, kako se ne bi desilo da izvezete čitavu knjigu i tako je oslobodite DRM zaštite. Procenat je uglavnom 10%, što zvuči korektno, mada kod nekih izdanja može biti i manji. Ponovimo da se ni jedno od ovih ograničenja ne odnosi na personalne dokumente, koji su do sada i predstavljali najveći problem.

Sve u svemu, od sada slobodno možete da anotirate knjige i personalne dokumente – obeleženi tekst je konačno slobodan.

Facebook komentari:

Dejan Ristanović

www.dejanristanovic.com