BIZIT plus

Saveti i trikovi: Za brži Windows 10

Windows 10 nam pruža niz mogućnosti za fino podešavanje i prilagođavanje radnog okruženja našim navikama rada. Na taj način možemo znatno da poboljšamo produktivnost. Pogledajmo neka od podešavanja na koja možemo komotno da se oslonimo u svakodnevnom radu. Recimo, ako želimo da radimo brže, možemo da isključimo Windows vizuelne efekte i tako rasteretimo procesor, koji će imati više vremena da se bavi korisnim poslom.

PCPress.rs Image

Isključite vizuelne efekte, rasteretite procesor

Raskošne animacije i senke omogućavaju prijatan rad i toplinu Windows okruženja. Uz njihovu pomoć, korisnički interfejs izgleda odlično, ali ove aktivnosti mogu zauzeti dosta snage CPU-a i prosto “jedu” memoriju. Da biste isključili razne vizuelne efekte, otvorite File Explorer i iz leve kolone kliknite desnim tasterom miša na This PC. Iz padajućeg menija izaberite stavku Properties.

Kliknite na Advanced system settings u levoj koloni, a zatim Settings u okviru Performance sekcije. Tab Visual Effects otkriva sve vizuelne funkcije Windows-a. Kliknite Custom i nastavite da isključujete one bez kojih možete živeti, što je većina postojećih stavki.

Naš predlog je da ostavite samo prikaz Enable Peek, kao i Save taskbar kojima virimo u umanjeni prikaz task-ova (thumbnail previews). Možete i da pokrenete Task Manager i u njemu pratite opterećenje procesora i potrošnju memorije pre i posle optimizacije, pa u skladu s tim prilagodite uključene i isključene efekte kako biste saznali da li se brzina CPU-a i raspoloživost memorije poboljšavaju zbog vaših intervencija na sistemu.

Koristite Windows URI

Universal Resource Identifier podseća na URL – kao što nas URL vodi na određeni Internet sajt, ugrađeni Windows 10 URI-i mogu da nas prebace na određene funkcionalnosti i zadatke operativnog sistema koje bismo inače morali da tražimo po setovanjima (Settings). To podrazumeva iterativno kliktanje kroz brojne slojeve menija. S te strane, URI prečice mogu da uštede vreme i trud, naročito ako ih često koristite.

Pročitajte i:  Neke Windows 11 nadogradnje instaliraće se bez restarta računara

Korišćenje URI prečica uključuje kucanje u Start traci za pretragu, ali u drastičnoj meri eliminiše potrebu za prebacivanjem kroz menije i podmenije do mesta gde se nalazi određena ikona. Potrebno je samo da znate šta tražite i Windows će to vrlo inteligentno iskopati za vas i prikazati vam.

saveti za brži windows 10

Da biste pokrenuli URI, koristite komandu Run – Windows taster+R ili kliknite desnim tasterom miša na ikonu Start i izaberite Run. U sledećem prozoru ukucajte ms-setting: zatim dodajte funkciju koju želite da podešavate. Na primer, komanda ms-setting:bluetooth će direktno otvoriti bluetooth stranicu u podešavanjima. Za listu svih funkcija koje možete dodati pogledajte ovu stranicu.

Bez lozinke

Ako računar nikad ne iznosite iz kuće i vi ste jedini korisnik, nema potrebe za ulaznom lozinkom. Naravno, prijavljivanje putem lozinke od vitalnog je značaja za sigurnost, ali na kućnim računarima logovanje često samo oduzima vreme. Postoji mogućnost da jednostavno deaktivirate prijavu kada se računar pokrene ili kada se vratite da radite nakon što je sistem bio u stanju mirovanja (Sleep).

Na Start traci za pretragu otkucajte netplviz i startujte program za podešavanje korisničkih naloga. Poništite polje pored stavke Users must enter a username and password to use the computer koje reguliše da korisnici moraju svaki put uneti korisničko ime i lozinku za nastavak korišćenja računara nakon njegovog zaključavanja. Označite u donjem polju korisničko ime za koje želite da deaktivirate lozinku.

Pročitajte i:  Microsoft otključava Copilot AI unutar Office za preduzeća 

Od vas će se tražiti da unesete lozinku koju ste prethodno postavili, samo da biste dokazali da ste to vi i da imate pravo ovo da uradite. Kada ponovo pokrenete računar, Windows će se otvoriti direktno na radnoj površini, bez zahteva za prijavljivanje.

minecraft podešavanja windows 10

Onemogućite ažuriranja aplikacija sa Windows 10 Store

Kada nadogradnja operativnog sistema Windows 10 dođe na red i automatizovani proces preuzme naše računare nemamo baš mnogo izbora, jer ćemo pre ili kasnije ipak morati da dozvolimo da Microsoft update nastavi s procesom. Ali kada aplikacije koje instaliramo iz Microsoft prodavnice žele da se automatski ažuriraju, mi (još uvek) imamo pravo izbora i mogućnost da to sprečimo.

Iako ažuriranje obično teče u pozadini, može izazvati usporenja i probleme ako se izvršava neki drugi zahtevni proces. Recimo, reprodukcija video-zapisa visoke definicije može da dovede do drastičnog degradiranja performansi i zastoja.

Srećom, Windows 10 omogućava isključivanje Store auto-updates. Možemo da preuzmemo kontrolu i izaberemo selektivno ažuriranje pojedinačnih aplikacija. Ako želite da to uradite, otvorite Microsoft Store i kliknite na tri tačke u gornjem desnom uglu. Iz padajućeg menija izaberite stavku Settings. Pomerite prekidač za isključivanje/uključivanje ispod ažuriranja aplikacije na levu stranu. Ažuriranja će se sada obavljati samo ako ih zatražite. Ukoliko postoje ažuriranja za instalaciju, u gornjem desnom uglu videćete strelicu nadole s brojem dostupnih ispravki (pored tri tačke). Kliknite na ikonu strelice da biste videli šta je spremno za ažuriranje. Ovde možete da odaberete i odobrite ažuriranje samo onih aplikacija koje želite.

Automatsko snimanje fajlova i fotografija u momentu kreiranja

Automatsko snimanje, tj. pohranjivanje datoteka u određene direktorijume, čuva podatke – nećete gubiti vreme da ponovo kucate ili crtate u slučaju gubitka fajla. Po pitanju ove Windows funkcije postoje dobre i loše vesti. Loša vest je da je automatsko snimanje u određene foldere ograničeno samo na pojedinačne aplikacije. Dobra vest je da se Windows 10 može podesiti tako da automatski snima bilo koju datoteku na OneDrive.

Pročitajte i:  Microsoft, OpenAI, Google i druge kompanije dogovorile borbu protiv lažnih informacija u vezi sa predstojećim izborima

U Windows-u nema univerzalne funkcije automatskog čuvanja. U nekim pojedinačnim aplikacijama, kao što su Office i Web browser-i, postoje funkcije automatskog snimanja, a ima i besplatnih eksternih aplikacija, kao što je AutoSaver koju nudi Door2Windows.com. AutoSaver se može konfigurisati tako da automatski sačuva bilo koju datoteku na bilo koju izabranu lokaciju. Microsoft OneDrive se lako konfiguriše za sinhronizaciju foldera dokumenata, slika i Desktop-a.

Ne samo da se može pristupiti drugim uređajima već je ovo izvrsna rezervna kopija. Postoje zasebne prilagođene konfiguracije za automatsko snimanje fotografija i video-zapisa kad god povezujete kamere i telefone s računarom. Kada snimate slike ekrana na računaru, one takođe mogu biti neprimetno snimljene na OneDrive.

saveti za bolji rad windows 10

Da biste podesili OneDrive Auto Save, kliknite desnim tasterom OneDrive ikonu koja se nalazi na radnoj površini, sistemskoj traci ili taskbar-u. Izaberite Settings pa na tab-u Auto Save kliknite opciju Update Folders. Overite sva tri polja: Desktop, Pictures i Documents za sinhronizaciju (i zaštitu) fajlova s računara na OneDrive. Nakon izbora svakog polja, kliknite Start protection. Sada će fajlovi u svakoj kategoriji biti automatski sinhronizovani u pozadini na OneDrive.

Facebook komentari:

One thought on “Saveti i trikovi: Za brži Windows 10

  • 24. 10. 2018. at 14:10
    Permalink

    Nista od ovog nema veze za “brzi windows”!? Morate da razgranicite znacenja reci brzi i funkcionalniji!!!

Comments are closed.