ERP 2024

Kineska ekonomija će nadmašiti američku do 2032.

U izveštaju londonskog Centra za ekonomska i poslovna istraživanja (CEBR) ističe se da će kineska ekonomija za 15 godina uspeti da prevaziđe američku i postane vodeća ekonomija sveta.

PCPress.rs Image

Prostor Azije će u narednim decenijama postati ekonomski dominantan, budući da se predviđa da će do 2032. godine vodeće svetske ekonomije biti Kina, Indija i Japan. Mnogoljudne azijske zemlje uspevaju da povećaju produktivnost i time uspešno prevaziđu američku ekonomiju. Kina i Indija imaju četiri puta više stanovnika od SAD, iz čega proizilazi da je neophodno da dostignu jednu četvrtinu američke produktivnosti i time prevaziđu američki BDP što im za sad uspešno polazi za rukom.

Indija će već sledeće godine prestići Veliku Britaniju i Francusku i postati peta najveća svetska ekonomija. U CEBR-u prognoziraju da će Indija u drugoj polovini veka postati najveća svetska ekonomija. Predviđa se da će pri vrhu liste biti Južna Koreja i Indonezija.

Uzrok ekonomskog napretka azijskih zemalja treba tražiti u sprovođenju reformi i podsticanju liberalizacije njihovih ekonomija. U slučaju Kine, to predstavlja i ogroman značaj za kineski narod, budući da je, prema podacima Svetske banke, 800 miliona ljudi izvučeno iz siromaštva.

Pročitajte i:  Tojota i BYD hibridna tehnologija 

Izvor: SEEbiz

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: , , , ,