Top50 Glas publike

Kineska misija Chang’e-5 uspešno stigla do Meseca

Kina je 24. novembra poslala još jednu misiju put Meseca, a cilj je da se na Zemlju donesu uzorci sa ovog nebeskog tela. Chang’e-5 je 1. decembra konačno stigla do Zemljinog satelita, te se bezbedno spustila na njegovu površinu.

PCPress.rs Image

Robotska letelica Chang’e-5 krenula je sa lansirne stanice Wenchang uz pomoć rakete Long March 5, a očekuje se da se na Zemlju vrati sredinom decembra. Tako bi ova misija na matičnu planetu trebalo da donese kamenje sa Meseca, što se poslednji put dogodilo pre 40 godina, kada su američke i sovjetske ekspedicije donele uzorke sa zemljinog satelita. Kina bi tako trebalo da postane treća zemlja koja je uspela u ovom poduhvatu, koji se opisuje kao vrlo kompleksan.

Pročitajte i:  Veliki protesti u fabrici iPhone-a u Kini

Misija cilja Mons Rümker, vulkanski kompleks u oblasti koja je poznata pod imenom Oceanus Procellarum. U sledećih nekoliko dana sonda bi trebalo da istraži okruženje u koje se spustila i da prikupi uzorke s površine, a u tome će joj pomoći brojni instrumenti, poput kamere, spektrometra, radara i bušilice. Cilj je da se na Zemlju vrati oko dva kilograma materijala (rigolita).

Izvor: BBC

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,