BIZIT Seminar

Kineska raketa pala u Tihi okean

Kina je po četvrti put uznemirila Evropu, budući da je još jednom upotrebila lansirnu raketu od 23 tone. Deo se nakon lansiranja vratio na Zemlju, ali nekontrolisano. Puka je sreća što se srušio u Tihi okean.

PCPress.rs Image

Nekoliko španskih aerodroma je zatvorilo svoj vazdušni prostor 4. novembra, a nakon informacije da će kineska raketa nekontrolisan sleteti na Zemlju. Niko nije mogao sa sigurnošću da tvrdi gde će delovi rakete pasti, što ne zvuči kao dobar plan. Služba Evropske unije za svemirski nadzor i praćenje je krhotine letelice pratila uživo. Long March 5B raketa je merila oko 30 metara u dužinu, što je manje od mnogih asteroida, ali nije malo.

Nova kineska svemirska stanica Tiangong je nekoga mogla skupo da košta, ali nije. Telo rakete teško 23 tone se vratilo na Zemlju, ali u Tihi okean. Svemirski rulet ni ovoga puta nije nikome naneo štetu, sem možda nekom okeanskom stvoru, a kao najveći problem se ističe to što raketa nije imala sistem za navođenje, koji bi omogućio da se vrati na tačno određeno mesto. To se već dogodilo tri puta – 2020, 2021. i početkom 2022. godine, ali izgleda da se iz grešaka ništa nije naučilo. Očekuje se da se isti model upotrebi još jednom – 2023. godine. Eksperti kritikuju sva prethodna lansiranja, uključujući i ovo od 4. novembra, pa se ističe da je neophodna veća odgovornost jer bi u suprotnom neko mogao da strada.

Pročitajte i:  Kina – licence za 45 stranih video igara

Long March 5B raketa nije prvi objekat koji se vratio iz kosmosa i pao na Zemlju – tu su i delovi koji dolaze od misija koje su organizovale druge zemlje, na primer Sjedinjene Američke Države – jedna SpaceX letelica se 2021. srušila na farmu u Australiji. Eksperti ističu da se taj i slični incidenti razlikuju od ovog s kineskom raketom, jer nije bilo planirano da se oni drugi objekti sruše natrag na površinu naše planete. Kada je Long March 5B u pitanju, povratak je bio smišljen, što znači da je sistem za bezbedno spuštanje neophodan. Ostaje da se vidi hoće li ga ugraditi do sledećeg lansiranja.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,