Kineska stanica kao nova tačka u svemiru

Kineska svemirska stanica Tiangong je već neko vreme nezvanični rival Internacionalne svemirske stanice. Od skoro je i novi dom za tri astronauta, te lokacija koja omogućava najdužu misiju u istoriji kineskog svemirskog programa.

PCPress.rs Image

Misiji Shenzhou 13 su se priključili astronauti Zhai Zhigang, Wang Yaping i Ye Guangfu, a u celom programu je najzanimljivija sama svemirska stanica. U pitanju je „kosmička laboratorija“ koja u svom sastavu ima brojne skupe alate. Po tome se razlikuje od Internacionalne svemirske stanice, koja je u mnogim delovima već zastarela, te se očekuje da u narednih deset godina „ode u penziju“.

Pored alata, Tiangong ima i prostrane kabine za spavanje, svemirsku teretanu i odvojeni prostor za svakog člana posade. Unutrašnjost tako podseća na modernu i funkcionalnu konstrukciju, pa je na prvi pogled jasno koliko je stanica modernija od svoje prethodnice.

Internacionalna svemirska stanica je lansirana još 1998. i trebalo je da potraje tridesetak godina. To znači da joj se bliži istek planiranog roka trajanja. Vreme je za modernije i funkcionalnije naslednike – stanice koje su bezbednije i daleko udobnije za život.

Pročitajte i:  Origami sklonište: Na Mesecu kao kod kuće

Izvor: Futurism

Facebook komentari:

Tagovi: , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *