Nova kinematografija: Glumci se vraćaju na Zemlju

Rusi su u još jednom svemirskom takmičenju uspeli da prestignu konkurenciju iz Sjedinjenih Američkih Država. Glumica Yulia Peresild i reditelj Klim Shipenko, koji su 12 dana proveli na Internacionalnoj svemirskoj stanici, 17. oktobra su sleteli na Zemlju.

PCPress.rs Image

Od početka 2020. godine se priča o prvom filmu koji bi mogao da se snima u kosmosu. Kao glavni akter tom prilikom je na prvo mesto izbio Tom Cruise, koji je planirao da se zbog umetnosti zaputi u kosmos, a uz pomoć kompanije SpaceX. Planirani akcioni film je trebalo da se snima daleko od Zemlje, a iz agencije NASA je moglo da se čuje da će u filmskom projektu učestvovati i Internacionalna svemirska stanica. Američki glumac ima i konkurenciju – ruska filmska ekipa je do stanice ipak stigla prva.

Kada je Cruise u pitanju, upućeni su sredinom prošle godine tvrdili da nije u pitanju još jedan Mission: Impossible film, te da iza novog plana ne stoji ni jedan filmski studio, budući da je projekat bio u ranim fazama razvoja. Glumac i SpaceX su saradnju počeli u maju 2020, a očekivalo se da rezultat tog spoja bude prvi film snimljen u svemiru.

Pročitajte i:  Prenosna robotska metrologija vođena laserom

To nije bio prvi put da se Cruise bavi radnjom koja se dešava u kosmosu, jer je 2003. godine planirao priču u kojoj je trebalo da učestvuje i James Cameron. Tom prilikom je sklopljen ugovor sa ruskom svemirskom agencijom, te je planirano da se umetnici na filmski set zapute raketom Soyuz. Projekat na kraju nije zaživeo, ali je poslužio kao inspiracija za budućnost.

Svemirska agencija Roscosmos od sredine 2020. tvrdi da Rusija planira da postane prva zemlja koja će snimati u kosmosu, a iza projekta stoji najveći filmski studio u ovoj zemlji – Yellow, Black and White. I ovaj zaplet uključuje Internacionalnu svemirsku stanicu, a o logistici se dugo ništa nije znalo. Agencija je još tada istakla da će film poslužiti popularizovanju ruskih svemirskih aktivnosti.

Radni naslov ruskog filma je Вызов ili The Challenge, a očekuje se već 2022. godine. U kontekstu rusko-američkog rivalstva sve ovo podseća na početak svemirskih istraživanja pre šezdeset godina, nakon što je bivši SSSR prestigao Ameriku i u kosmos poslao Jurija Gagarina.

Facebook komentari: