Kineski hakeri ukrali milione za pomoć COVID-u

Kineski hakeri ukrali su desetine miliona dolara vredne američke beneficije za pomoć COVID-u od 2020. godine, saopštila je tajna služba.

PCPress.rs Image

Tajna služba je odbila da pruži bilo kakve dodatne detalje, ali je potvrdila izveštaj NBC News u kojem se navodi da je kineski hakerski tim koji je navodno odgovoran u zajednici za istraživanje bezbednosti poznat kao APT41 ili Winnti.

APT41 je plodna grupa sajber kriminalaca koja je sprovela mešavinu sajber upada uz podršku vlade i finansijski motivisanih kršenja podataka, kažu stručnjaci

Nekoliko članova hakerske grupe optuženo je 2019. i 2020. od strane američkog Ministarstva pravde za špijuniranje preko 100 kompanija, uključujući kompanije za razvoj softvera, telekomunikacione provajdere, kompanije za društvene mreže i programere video igara.

„Nažalost, Komunistička partija Kine izabrala je drugačiji put da Kinu učini bezbednom za sajber kriminalce sve dok napadaju računare izvan Kine i kradu intelektualnu svojinu koja je od pomoći Kini“, rekao je tada bivši zamenik državnog tužioca Jeffrey Rosen.

Kineska ambasada u Vašingtonu nije odmah odgovorila na zahtev za komentar.

Pročitajte i:  Roku pogođen drugim velikim napadom u 2024. 

Izvor: Reuters

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: