Kineski oficiri optuženi za hakerski napad

Sjedinjene Američke Države optužile su četvoricu kineskih vojnih oficira zbog velikog sajber napada na giganta kreditnog rejtinga, Equifax. Ovaj napad dogodio se 2017. godine i smatra se jednim od najvećih curenja podataka u istoriji. Pogođeno je skoro 150 miliona korisnika, i njihovi lični podaci, imena i adrese.

hakovani podaci 150 miliona korisnika

Kina negira optužbe

I dok su Amerikanci dosledni pri optužbi, Kina negira sve što je izneto i insistira na tome da se oni ne bave sajber krađama. Generalni tužilac William Barr najavio je optužnice protiv kineskih hakera i rekao kako je to jedno od najvećih curenja podataka u istoriji.

Na osnovu sudskih dokumenata, vidi se da su optuženi Wu Zhiyong, Wang Qian, Xu Ke i Liu Lei. Navodno se veruje da su kineski oficiri i da pripadaju 54. istraživačkom institutu vojne armije Narodne republike Kine. Takođe se navode i određeni detalji, gde ukazuje da su oni proveli nedelju dana u sistemu kompanije Equifax, probijajući bezbednosne prepreke na mreži kradući lične podatke korisnika.

hakerski-napad-2017

Šta se dogodilo 2017. godine?

Iz kompanije Equifax naveli su da su hakeri pristupili serverima između sredine maja i kraja jula 2017. godine, kada je kompanija i otkrila ceo napad. Optuženi su preusmeravali saobraćaj kroz 34 servera, u gotovo 20 zemalja širom sveta, kako bi zamaskirali svoju pravu lokaciju.

Na udaru je bila baš ova kompanija verovatno iz sledećih razloga. Oni sadrže podatke o više od 820 miliona korisnika, kao i informacije i poverljive podatke o oko 91 milion preduzeća. To je izuzetno ogromna baza podataka, koja svakako nije trebalo da procuri na taj način.

Zbog ovog hakerskog upada, Equifax je morao da plati kaznu od oko 700 miliona američkih dolara. Jedna činjenica ohrabruje sve kada su u pitanju procureli podaci, a to je da do sada nije primećeno da su oni na bilo koji način upotrebljeni ili kompromitovani.

Izvor: BBC

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,