TrendMicro

Tesla Autopilot i opasnosti od pokretnih bilborda

Bezbednosni problemi, kada su automatizovani sistemi za vožnju u pitanju, nisu ništa novo, pa je samo Tesla od početka testiranja Autopilota zabeležila mnoge probleme. Budući da su neke od komplikacija imale i tragične ishode, o ovim problemima se ozbiljno razmišlja.

PCPress.rs Image

Eksperti se uglavnom fokusiraju na ono što automobili ne mogu da vide, te se već pisalo o slučaju iz 2016. godine, kada Autopilot nije detektovao belu prikolicu kamiona, zbog čega je došlo do nesreće u kojoj je vozač izgubio život. Jedna grupa eksperata se ipak koncentriše i na ono što automobili „vide“, a ljudski vozači ne – poput fantomskih saobraćajnih znakova, koji nisu tamo gde ih Autopilot vidi, što je dovoljan uzrok za ozbiljnu saobraćajnu nesreću.

Istraživači sa Ben Gurion u Izraelu već dve godine rade sa „fantomskim prizorima“, te testiraju poluautonomne sisteme za upravljanje vozilima. Tako su već došli do zaključka da slike koje su ljudskom oku nevidljive mogu da utiču na sistem za asistenciju tokom vožnje, te dovedu do toga da se vozilo zaustavi bez ikakvog upozorenja. U okviru poslednjeg testiranja zaključili su da sa samo nekoliko frejmova koji se ubace u video koji se emituje preko nekog bilborda mogu da zaustave vozilo, te se tako otvaraju vrata za potencijalne napade koji bi mogli da ugroze živote. Naime, hakeri mogu da preuzmu kontrolu nad bilbordima koji su povezani na internet, te tako izazovu gužve u saobraćaju, ali i daleko ozbiljnije posledice.

Pročitajte i:  Opasnost: Chrome i maliciozne ekstenzije

Slika koja na bilbordu ostane tek 0,42 sekunde već može da utiče na Tesla vozilo, a ljudsko oko je pred takvim problemom nemoćno. Ostaje da se vidi koja će rešenja uticati na bolju bezbednost na putevima, a čini se da Autopilot za taj siguran svet još uvek nije spreman do kraja.

Izvor: Wired

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,