Kiša kao efikasan izvor obnovljive energije

Tokom prethodnog perioda bilo je mnogo pokušaja generisanja električne energije upotrebom kiše, ali se ni jedan nije pokazao kao dovoljno delotvoran za svakodnevnu upotrebu. Srećom, postoji šansa da će se to u narednom periodu promeniti. Istraživači su uspeli da naprave generator koji je u stanju da trenutno proizvede iznenađujuće veliki napon iz kapljica vode. Samo jedna kapljica obezbeđuje 140V, što je dovoljno da se u trenutku upali 100 malih LED sijalica. To je više od 1000 puta jača električna energija u odnosu na ranije generatore napajane na isti način.

PCPress.rs Image

Novi dizajn zasniva se na elektrodama od kojih je jedna aluminijumska, a druga je napravljena od oksida Indijuma i kalaja koja je presvučena tankim slojem teflona, materijala koji ima „kvazi-permanentno“ električno punjenje. Kada kapljica dodirne površinu, stvara zatvoreno električno kolo, što pomaže da se u potpunosti isprazni sva sačuvana energija. Tehnologija može da se koristi gde god ima kiše – što je ona obilnija i što je kontinualniji dodir kapljica, to će se proizvoditi više energije.

Pročitajte i:  Asteroid Ryugu: Izvor vode u svemiru

Ovaj način stvaranja električne energije je još uvek u domenu laboratorijskih ispitivanja. Trenutno pražnjenje, koje je sada postignuto, je relativno jednostavno, ali je tek obezbeđivanje kontinuiranog napajanja osnovni preduslov za bilo kakvu realnu primenu. Potencijal svakako postoji, jer ako se prevaziđe pomenuti problem, biće dovoljno da se ovakvi generatori postave na površinu koja kisne (ili na bilo koju drugu mokru površinu), da bi se dobila električna energija. To bi moglo da napravi revoluciju u mnogim poljima – na primer obezbediće neograničenu količinu energije brodovima, a čak bismo mogli da dobijemo i punjače električnih uređaja koji bi se napajali preko otvorenih kišobrana tokom kišnih dana.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,