Računari i Galaksija

Knjige na pravom mestu

BI je alat koji otvara nove perspektive u upravljanju poslovanjem. Delfi knjižare su se u to uverile nedugo pošto su uvele GoPro rešenje za poslovno izveštavanje.

PCPress.rs ImageIma poslova na ovom svetu kojima se bavite zato što ih volite. Jedan od takvih je knjižarski posao. Šta ima lepše nego biti okružen knjigama: mudrim mislima složenim u rečenice, a one potom utisnute na stranice i tako od korice do korice? Hiljadama puta, u hiljadama knjiga koje vas okružuju. A kupci, ništa manji zaljubljenici u dobru reč koji, s vremena na vreme otvore vrata knjižare, oglasi se zvonce da je neko ušao u vaš čarobni svet. Eh, samo takve male oaze postoje još samo u filmovima i, naravno, knjigama. Danas je svet knjižarstva u punoj meri uplovio u vode savremenog poslovanja gde marketing, upravljanja zalihama, finansijska operativa i slične teme dolaze u centar pažnje.

Kad kompjuter složi

Moderna knjižara je deo lanca prodavnica u kojima se, osim knjiga, često prodaju stvarčice koje je lepo nekome (ili možda sebi) pokloniti, a tu su i svakakve olovke, sveske, beležnice i ko zna šta još. „Delfi“ knjižare su upravo takve: moderne i dostupne širom Srbije: ima ih četrdesetak u oko dvadeset gradova. Sa takvim lancem objekata u kojima „stanuje“ na desetine hiljada artikala nije ni malo lako. Kako bi se sistemom lako upravljalo centralni softver je od 2014. godine Microsoft Dynamics NAV, a godinu i po dana kasnije GoPro je u „Delfi“ knjižarama instalirao i pokrenuo svoje BI rešenje čime je dramatično ubrzan posao praćenja i upravljanja poslovanjem.

Pročitajte i:  WMS Insight Works: magacin, a ne lavirint

Da bi bolje razumeli koliko je to ubrzanje za trenutak ćemo da se malo dublje upustimo u procenu o kolikom i kakvom poslu se ovde radi. Rekli smo da je u „Delfi“ knjižarama u svakom trenutku aktivno više desetina hiljada artikala. Oni su svrstani u desetak glavnih grupa, a grupe opet imaju svoje podgrupe. Naravno, postoji i potreba praćenja brendova koji, opet, mogu da se protežu kroz više grupa i podgrupa. Tome sada dodajte i četrdesetak maloprodajnih objekta i doći ćete do toga da, kada se posao radi ručno, nekih pedeset‑šezdeset ljudi na pozicijama rukovodilaca dobar deo dana izvlači podatke iz informacionog sistema, slaže ih u tabele koje šalje drugima da ih sada oni, opet ručno, konsoliduju u nove tabele i tako dalje. Od šefova prodavnica, preko menadžera prodaje do finansijskog, komercijalnog i generalnog direktora. Sati i sati posla koji bi mogao da uradi računar samo kada bi mu se to i naložilo.

I upravo tu stupa na scenu BI GoPro rešenje, a o njemu smo ranije detaljnije pisali, korišćenjem Microsoft‑ovih tehnologija, a na osnovu potreba korisnika, konsoliduje podatke iz transakcione baze Dynamics NAV‑a u novu, izveštajnu bazu podataka. To je posao koji se jednom definiše i cilj je da se aktuelni podaci, obično noću kada nema promena, iz transakcione baze slože u nove tabele koje su dostupne kroz takozvane izveštajne multidimenzione kocke.

Pročitajte i:  Upravljajte dokumentima lakše nego ikada sa Document Central-om

Sa reaktivnog na proaktivno poslovanje

Do njih se dolazi korišćenjem front end aplikacije koja je, u ovom slučaju, ništa drugo nego Excel tabela povezana sa adekvatnom izveštajnom kockom, a podaci se prikazuju u dobro nam poznatim pivot tabelama čiji se izgled lako i brzo može da menja kako bi se prikazao rezultat na očekivani način. I sve to bez potrebe da se svaki čas zovu programeri kako bi nešto programirali. Dovoljno je tek nešto malo više od najosnovnijeg poznavanja najpoznatijeg programa za tabelarne proračune.

Primenom GoPro rešenja za poslovno izveštavanje, „Delfi“ knjižare se svojim rukovodiocima omogućile da se bave svojim poslom: da rukovode, a ne da sate provedu u slaganju tabela kako bi mogli da donose odluke kako da upravljaju poslom. Informacije su praktično trenutno dostupne i istoznačne na svim nivoima rukovođenja. Ukupni rezultat je lako iskazati: efikasnost upravljanja je povećana uz istovremeno rasterećenje od rutinskih aktivnosti celokupnog rukovodećeg kadra na svim nivoima. Ili, kako se to obično danas kaže, prešlo se sa reaktivnog na proaktivno poslovanje, baš kako i treba u ovom savremenom svetu. PCPress.rs Image

Pročitajte i:  WMS Insight Works: magacin, a ne lavirint

gopro.rs

(Objavljeno u PC#242)

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,