Ko koristi kripto-bankomate: Mašine za razmenu digitalnih valuta osvajaju svet

Prvi kripto-bankomat pojavio se u jednom kanadskom kafeu 29. oktobra 2013. godine, a do danas ga je posetila 81 osoba kako bi svoj novac zamenila za Bitkoin, ili obrnuto. U junu je ukupan broj kripto-bankomata na svetu premašio cifru od pet hiljada, što dovodi do pitanja: ko uopšte koristi ove mašine?

PCPress.rs Image

Prema podacima koje ima CoinATMRadar odgovor je: uglavnom građani Sjedinjenih Američkih Država, a „kriptomati“ su se našli u ukupno 80 zemalja, dok se najveći broj ipak nalazi u pomenutoj zemlji, te Amerikanci na usluzi imaju čak 3.177 bankomata za digitalne valute. Sa druge strane, Kanada raspolaže sa 680, Austrija sa 263, a Velika Britanija sa 245, tako da je prilično jasno u kojem je delu sveta potreba za kripto-bankomatima najveća. Razlozi zbog kojih korisnici posećuju ove automate takođe variraju od zemlje do zemlje, pa ih u Sjedinjenim Američkim Državama najviše koriste za kupovinu Bitkoina, dok ih u Kolumbiji, na primer, najviše koriste za prodaju kriptovaluta.

PCPress.rs Image

Tako su najveći korisnici modernih bankomata trenutno oni koji imaju dovoljno novca da ulože u neku kriptovalutu, a važno je da se napomene i to da aparati već privlače različite kripto-prevarante, te je u novembru 2018. u Australiji već zabeležena prevara u okviru koje su napadači uplate primali isključivo preko kripto-bankomata. Tako napadači sve češće svoje žrtve upućuju do najbližeg bankomata za Bitkoin, budući da su transakcije koje se obave na takav način nepovratne, te ne mogu da se otkažu jednom kada se izvrši uplata.

Pročitajte i:  IRS i novi propisi za porez na kriptovalute 

Izvor: Futurism

Facebook komentari: