Ko su najmlađi IT milijarderi?

PCPress.rs ImageDevet najmlađih milijardera iz IT sektora tvorci su socijalnih mreža ili onlajn kupovine. Jedno im je svima zajedničko ‒ internet. Počeli su da se razvijaju na internetu i na njemu nastavili da se bogate. Ako ih još niste upoznali, evo prilike.

Eric Lefkofsky

Bogatstvo:1,6 milijardi dolara

Godine: 41

Ovaj čikaški investitor je koosnivač i vlasnik trideset odsto kompanije Groupon, koja nudi velike popuste širom Amerike.

Sean Parker

Bogatstvo: 1,6 milijardi dolara

Godine: 31

Ovaj bivši direktor Facebook-a ima manje od tri odsto udela u istoj kompaniji. S devetnaest godina je postao koosnivač Napster-a, sajta za besplatno skidanje muzike. Postao je poznatiji otkako ga je Džastin Timberlejk glumio u filmu Društvena mreža.

Eduardo Saverin

Bogatstvo: 1,6 milijardi dolara

Godine: 28

Jedno vreme je imao kontrolu nad trećinom Facebook-a. Posle razlaza sa Cukerbergom i sudske tužbe, poravnanjem je dobio pet odsto udela u kompaniji.

Yoshikazu Tanaka

Bogatstvo: 2,2 milijardi dolara

Godine: 33

Osnivač Gree-ja, najveće društvene mreže u Japanu. Procenjuje se da će uskoro postati jedan od većih rivala Facebook-u. Odskora ima veliku popularnost i u Kini.

Pročitajte i:  Facebook 20 godina kasnije: Sporedna uloga u metaverzumu

William Ding

Bogatstvo: 2,6 milijardi dolara

Godine: 39

Osnivač internet portala Netease. Od 1997. godine, kompanija je kroz transformacije postala jedan od najvećih onlajn servisa za video-igre.

Dustin Moskovitz

Bogatstvo: 2,7 milijardi dolara

Godine: 26

Svojevremeno treći čovek u Facebook-u. Navodno je prodao jedan odsto udela u Facebook-u, ali je zadržao pet odsto. Vlasnik softverske kompanije Asana.

Mark Zuckerberg

Bogatstvo: 19,8 milijardi dolara

Godine: 26

Osnivač Facebook-a i prvi čovek kompanije. Po nekim istraživanjima, prognozira se da će u bliskoj budućnosti postati najbogatiji čovek na planeti. Procenjuje se da njegova kompanija trenutno vredi više od pedeset milijardi dolara.

Sergey Brin

Bogatstvo: 19,8 milijardi dolara

Godine: 37

Koosnivač Google-a, najvećeg pretraživača na internetu, koji pokriva preko dve trećine pretraga. Google-ov uticaj i dalje raste, zahvaljujući sve većoj ekspanziji mobilnih telefona sa operativnim sistemom Android.

Larry Page 

Bogatstvo: 19,8 milijardi dolara

Godine: 37

Drugi koosnivač Google-a i odskora izvršni direktor. Prošle godine se nalazio na dvadeset četvrtom mestu liste najbogatijih ljudi na svetu magazina Forbes.

Izvor: IT World

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,