Koji browser je trenutno najpopularniji?

Do sada je bilo veoma teško, praktično nemoguće, precizno proceniti koji browser je globalno najpopularniji. Mnoge kompanije su tvrdile da imaju takve podatke, ali su njihove procene zasnivane na relativno malim uzorcima koji se ne mogu uzeti kao reprezentativni. Sada konačno imamo uzorak koji može da prikaže preciznije podatke.

PCPress.rs Image

Naime, Digital Analytics Program (DAP) u okviru US Federal Government-a objavio je log-ove pristupa sajtovima američke vlade u periodu od 90 dana. Iako možda ne može da se primeni na globalne uslove, ovo je obezbedilo definitivno najdetaljniji uvid u upotrebu browser-a na američkom tržištu.

Chrome, pa Safari

Uzorak se sastojao od 4.02 milijarde zabeleženih poseta sajtovima, u periodu od početka decembra 2019. godine, do kraja februara 2020. godine. Kao najpopularniji browser izdvojio se Google Chrome sa 49 procenata. Na drugom mestu je Apple Safari sa 31.6 procenata. Interesantno je kako je Safari zauzeo tako visoko mesto, pošto se zna da su Mac računari zastupljeni na Američkom tržištu samo sa 9.3 procenta. Odgovor je u mobilnim uređajima. Naime, danas 46.9 odsto browsing tržišta otpada na mobilne platforme. Na američkom tržištu najprodavaniji su Apple-ovi telefoni (29.5 odsto), kojima možemo da dodamo i 3.1 odsto browsing tržišta preko iPad uređaja. Drugim rečima, najveći broj Safari korisnika „otpada“ upravo na mobilne korisnike.

Pročitajte i:  Google koristi AI za predviđanje poplava

Treće mesto na listi zauzeo je IE sa 5.7 procenata. Od toga, najviše se upotrebljava IE 11 (5.1 odsto), dok vremešni IE 7 još uvek upotrebljava 0.5 procenata korisnika. Novi Microsoft-ov browser, Edge zauzima samo 4.7 procenata tržišta, dok je Firefox još lošije pozicioniran, samo sa 3.6 odsto zastupljenosti. Ovaj browser je u prethodnih pet godina doživeo najveći pad – 2016. godine koristilo ga je 11 procenata korisnika, dok je 2018. godine taj broj opao na 8.2 procenta, a danas ga koristi više nego duplo manje korisnika u odnosu na taj period. To ukazuje da bi Firefox morao nešto radikalno da promeni da bi ponovo zadobio poverenje korisnika. Uostalom, u tu priču uklapa se i informacija da je sredinom januara Mozilla, kojoj pripada Firefox, otpustila 70 radnika.

Izvor: ZDNet

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , , ,