ERP 2024

Koji je vaš put do uspešne IT karijere?

Stručnjake koji se bave kreiranjem Web sajtova često nazivaju i Web developerima i web dizajnerima, iako ova dva pojma imaju potpuno različito značenje. Šta zapravo radi web developer, a šta web dizajner? Može li to biti jedna osoba?

Tesla (9)

Web dizajner stvara ideju kompletnog sajta. Dobar dizajner nije samo onaj ko „crta“ sajt, već kreator koji se stara za kompletan korisnički doživljaj. Dizajner se trudi da napravi originalno i funkcionalno delo, koje će posetioci sajta odmah prepoznati. Zbog toga su kvalitetni dizajneri odlično plaćeni.

Oni koji sajt programiraju i brinu o tome kako će on funkcionisati su Web developeri. To su eksperti koji kreiraju strukturu, povezuju elemente sajta sa bazama podataka, pišu kompletan kod i „oživljavaju“ sve zamisli Web dizajnera. Njihov rad nije vidljiv na prvi pogled kao kod dizajnera, ali je činjenica da bez njih sajt ne bi ni postojao. Zato nije ni čudo što plate Web developera konstantno rastu tokom godina.

Developeri cene dobar dizajn sajta, isto kao što dizajneri razumeju važnost njegove funkcionalnosti. Zato u najvećem broju slučajeva oni rade zajedno i u dogovoru. Oni su dve strane iste priče.

Pročitajte i:  Zašto Rust postaje omiljeni programski jezik među programerima

Kako da postanete Web developer?

Najvažnija stvar za svakog Web developera jeste da zna da koristi programske jezike i alate koji su neophodni za kreiranje i održavanje Web sajtova. Iskusni Web developeri poznaju i client side i server side tehnologije, među kojima su HTML i CSS, PHP, Java, JavaScript, JQuery, AngularJS, C#, ASP.NET… Da bi sve to naučili potrebno im je izuzetno kvalitetno školovanje.

Visoka škola strukovnih studija za informacione tehnologije ITS je prava adresa za sve one koji žele da budu uspešni i dobro plaćeni u ovoj oblasti. Kao studenti ITS‑a, savladaćete široki spektar alata, jezika i tehnologija po najsavremenijim standardima i ovladati veštinama koje vam garantuju da ćete postati vrhunski Web developer.

Iskoristite svoju kreativnost – postanite Web dizajner

Web dizajneri se u svom poslu najviše oslanjaju na kreativnost, imaginaciju i umetnost. Pored toga oni znaju da koristite i kompjuterske alate kao što su Adobe Photoshop i Adobe Illustrator, kao i savremene Web tehnologije HTML, CSS, JavaScript i jQuery.

Ako ste umetnički nastrojeni, volite da radite sa kreativnim ljudima i interesuje vas Web dizajn, onda ste idealan kandidat da postanete student ITS‑a. Pored neophodnih tehničkih znanja, u okviru studija ćete steći i ostale veštine koje su neophodne ukoliko želite da svoj talenat pretvorite u dobro plaćeno zanimanje Web dizajnera. Sve to u sistemu velike korporacije Comtrade.

Pročitajte i:  Zašto Rust postaje omiljeni programski jezik među programerima

Devojke sve češće uspešne kao developeri i dizajneri

U poslednjih nekoliko godina, dame sve više odlučuju da grade karijeru u IT sektoru. Devojke sve češće biraju školovanje za pozicije Web developera ili Web dizajnera, jer taj posao zahteva kreativnost, maštu i dobru organizaciju. A u tome su često superiornije od kolega jačeg pola.

I ne samo to, one vrlo uspešno rade na ključnim pozicijama u velikim IT kompanijama kao npr. Sheryl Sandberg u Facebook‑u, Virginia Rometty u IBM‑u ili Marissa Mayer, ranije u Google‑u, sada u Yahoo‑u.

U našoj zemlji je takođe sve veća potražnja za ženama u ovoj sferi, zbog čega iz godine u godinu sve više devojaka upisuje IT studije. Na Visokoj školi ITS broj devojaka se od 2008. godine do danas povećao više od šest puta, a predviđa se da će već u naredne dve godine odnos muških i ženskih kolega biti izjednačen. IT više neće biti rezervisan samo za muškarce.

Najbolji izbor za buduće IT stučnjake

Na ITS‑u ćete dobiti znanja i stručnost za najtraženija zanimanjima današnjice, primenjive i praktične veštine, uz akreditovanu diplomu Ministarstva prosvete Srbije.

Pročitajte i:  Zašto Rust postaje omiljeni programski jezik među programerima

Studenti ITS‑a još tokom studiranja postaju angažovani od strane velikih kompanija da svoja znanja primene i u realnim projektima. To pokazuje i podatak da je od osnivanja škole do danas 92,87% diplomaca napravilo uspeh u svojoj karijeri. Izaberite i vi studije koje garantuju uspešnu budućnost. Upisni rok je otvoren!

www.its.edu.rs

(Objavljeno u Časopisu PC#222)

Facebook komentari: