Tesla tablet: I Hi res i Hi speed

Popularni tablet domaćeg brenda Tesla, model 785, dobio je snažnijeg brata slične oznake – H785. Prefiks H doneo je brojna unapređenja i korigovao nedostatke prethodnog modela.

Tesla (10)

Prošle godine, modeli brenda Tesla uneli su osveženje na domaće tržište tableta. Prvi i verovatno najpopularniji bio je model 785, a usledili su H7 i L7. Sada je stiglo novo osveženje – model H785, približno istih dimenzija i veličine ekrana kao stari 785. Kao što oznake sugerišu, radi se o dijagonali od 7,85“, a format ekrana je 4:3. Otkud ovaj format?

Monitora i televizora tog formata odavno nema na tržištu, ali se on vratio s pojavom tableta. Tableti se često koriste za čitanje elektronskih knjiga; ako se radi o epub i sličnim datotekama koje omogućavaju reformatiranje sadržaja, odnos stranica ekrana nije mnogo bitan, ali mnogo knjiga i ostalih dokumenata raspoloživo je u formatu PDF, gde nema reformatiranja – ovde je odnos strana 4 : 3 neprikosnoven. Dakle, ako volite da čitate H785 je odlično rešenje, mada i u mnogim drugim situacijama ovaj odnos strana ima prednosti, ali ne i u multimediji. Ako volite da gledate filmove na tabletu, imaćete mnogo neiskorišćenog prostora na ekranu.

Najviše zamerki starom modelu odnosilo se upravo na ekran: on jeste bio IPS, ali ne baš vrhunskog kvaliteta; rezolucija takođe nije bila ništa naročito, a neki korinici žalili su se i na skroman osvetljaj. Kod H785 je sve unapređeno: rezolucija je 2048×1536 tačaka (kao da ste svaku tačku starog modela podelili na četiri dela), osvetljaj je primetno jači, a ekran je manje osteljiv na ugao gledanja.

Foto konkurs (5)

Stari model imao je solidne performanse, ali je novi H785 za klasu bolji: u njemu je savremeniji procesor Intel Atom Z3735F sa četiri jezgra, a ako vam je multitasking važan, dopašće vam se to što je ugrađeno 2 GB RAM‑a. Šta to znači u praksi? Tesla H785 je na testu AnTuTu postigao više od 32.000 poena što bi pre godinu dana bio vrhunski rezultat, a danas se može okarakterisati kao veoma dobar. Još upečatljiviji rezultat postigao je na testu 3DMark Unlimited: više od 14.000 poena govori da ovaj tablet ima snage da izađe na kraj i s vrlo zahtevnim igrama. I ponašanje tableta u praksi u skladu je sa ovim rezultatima: odziv je trenutan, sve se dešava munjevito i nema nikakvih zastoja čak ni kada je opterećen većim brojem aktivnih aplikacija.

Zbog snažnijeg hardvera ugrađena je veća, ali ne mnogo veća baterija: kapacitet je 4,3 Ah. Uz umerene zadatke, H785 je po pitanju autonomije uporediv sa starim modelom (dakle, prosečan), ali ako snažan hardver opteretite „do daske“, baterija će se isprazniti brže nego što biste želeli a temperatura kućišta porasti: kada krenete da igrate neku zahtevnu igru, gledajte da vam strujni adapter bude pri ruci.

H785 ima zadnju kameru rezolucije 5 Mp i prednju rezolucije 2 Mp, ali daje jasnije i svetlije slike pri slabom svetlu; budući da na njima ipak ima šuma, verovatnije je da je u pitanju poboljšana obrada a ne bolji senzori; nasuprot tome, za snimanje videa, H785 je ostao bez Full HD rezolucije koju je stari model imao (ovde je maksimum 720p), što i nije velika mana, jer 1080p na starom modelu nije bio baš reprezentativan. Od starog modela, H785 je nasledio i skladišnu memoriju od 16 GB i podnožje koje prima microSD kartice kapaciteta do 32 GB. MicroUSB priključak podržava funkciju hosta, ali ne ume da pročita USB diskove formatirane pod NTFS‑om, što je stari model mogao – ako imate takve, moraćete da potražite softversko rešenje na Google Play‑u.

Dakle, u ponudi je vrlo brz tablet solidne izrade s kvalitetnim ekranom visoke rezolucije, i sve to za 200 evra, što je dovoljno niska cena da možete da progledate kroz prste nekim sitnim ograničenjima. Ako planirate novi tablet a multimedija vam nije u prvom planu, obavezno uzmite H785 u razmatranje.

Tesla tablet H785
Ekran 7,85″ 2048×1536 IPS
Procesor Intel Atom Z3735F
1,8 GHz quad core
Memorija 2 GB RAM, 16 GB flash
+ microSD do 32 GB
Komunikacija Dual band Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, MicroUSB, USB OTG, BT 4.0
GPS Da, A-GPS podrška
Kamera Zadnja 5 Mp, prednja 2 Mp;
video 720p
Operativni sistem Android 4.4 Kitkat
Baterija 4300 mAh
Dimenzije i masa 137×203×8.3 mm; 384 g
AnTuTu 32.020
3D Mark Unlimited 14634/14312
Cena 24.999 dinara
Kontakt www.comtrade.com

Bojan Stanojević

(Objavljeno u Časopisu PC#222)

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,