BIZIT plus

Koji su programerski poslovi i jezici najtraženiji?

U anketi koju je sprovela kompanija Hired, na uzorku od 98.000 programera, procenjeno je koje vrste programerskih poslova su najtraženije, kao i koji programski jezici su trenutno najpotrebniji kompanijama. U istraživanju su obuhvaćeni programeri iz Londona, Njujorka, Pariza, San Franciska i još nekoliko velikih gradova širom sveta.

PCPress.rs Image

Rezultati na globalnom nivou su sledeći. U celoj industriji, pokazuje se trend najvećeg porasta potražnje za blockchain i security inženjerima. Broj kompanija koje su tražile programere sa blockchain iskustvom skočio je 2018. godine za čak 517% u odnosu na 2017. godinu, dok je za isti vremenski period potražnja za security inženjerima porasla za 132%.

U svim geografskim područjima, prosečno najveće plate bile su podeljene između security inženjera, inženjera koji se bave istraživanjima, blockchain programera, natural language proccessing inženjera, machine learning inženjera i programera igara. Blockchain programeri su među tri najplaćenija programerska posla u Njujorku, San Francisku i Torontu. Gejming programeri su najplaćenija grupa u Njujorku, dok su inženjeri koji se bave procesiranjem jezika najplaćeniji u Torontu.

Pročitajte i:  Nastavlja se tužba protiv Apple-a u Velikoj Britaniji

PCPress.rs Image

Uprkos povećanoj potražnji, programerske veštine koje se tiču blockchain tehnologija nisu u vrhu razmišljanja među programerima. Samo 12% od anketiranih programera izjavilo je da je zainteresovano da svoju karijeru usmeri u ovom pravcu. Kandidati koji poznaju programski jezik Go su najtraženiji, prema Hired-u, ali je samo 7% programera reklo da im je to primarni jezik programiranja.

Ostali jezici, kao što su Scala, Ruby, Typescript i Kotlin su takođe veoma cenjeni od strane poslodavaca, verovatno zato što ima malo programera koji ih poznaju. Globalno, Go je najpopularniji programski jezik koji traže poslodavci, dok u oblasti San Franciska prvo mesto drži Typescript.

Izvor: TechCrunch

Facebook komentari: