ePlaneta

Kolike su plate programera?

software-engineer Sudeći prema izveštaju sajta Glassdoor, stranice koja se bavi istraživanjem poslova i plata na globalnom nivou, zanimanje softverskog inženjera definitivno je jedno od najtraženijih i najplaćenijih.

Naime, Glassdor je tokom proteklih 12 meseci sprovodio istraživanje u kojem su učestvovali programeri iz 15 najvećih IT kompanija, a sve u cilju utvrđivanja i upoređivanja prosečnih plata koje prate ovo zanimanje. Prema rezultatima, kompanija koja najviše ceni posao programera je Google. U nastavku je malo širi izveštaj, sa prosečnim godišnjim primanjima inženjera:

  • Google: 128,336 dolara
  • Facebook: 123,626 dolara
  • Apple: 114,413 dolara
  • eBay: 108,809 dolara
  • Zynga: 105,568 dolara

Na osnovu više od 5.000 izveštaja o platama, Glassdoor je došao do zaključka da prosek plate programera za 2012. iznosi 92.648 dolara, što je za 2,5 posto više nego 2011.

Glassdoor dodaje i da softverski inženjeri u 13 od 15 kompanija u svojim izveštajima navode da se osećaju zadovoljno što su njihova primanja iznad proseka. Ipak, ovo nije slučaj u baš svakoj kompaniji u Silikonskoj dolini. Primera radi, prosečna plata programera u IBM-u i Intelu niža je od opšteg proseka za ovo zanimanje i iznosi “svega” 92.194 dolara u Intelu, odnosno 89.390 dolara u IBM-u.

Pročitajte i:  Google Chat će uskoro rezimirati razgovore na zahtev

Inače, Glassdor svoja istraživanja sprovodi putem anonimnih i dobrovoljnih anketa zaposlenih.

U sličnom izveštaju od pre dva meseca Glassdor je izdojio 25 najbolje ocenjenih kompanija od strane zaposlenih u različitim sektorima. Zanimljivo je da prva dva mesta zauzimaju dve najpoznatije društvene mreže – Facebook i LinkedIN.

Izvor: ZDNet

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , , , , , , ,