Koliko je Snapdragon 8 Gen 2 zaista bolji od prethodne generacije

Snapdragon 8 Gen 2 je sasvim sigurno najbolji čipset koji u ovom trenutku možete da imate u svom telefonu. Najnoviji procesor kompanije Snapdragon poseduje izuzetno moćan GPU, napredne kompjuterske mogućnosti i nalazi se u najmoćnijim telefonima u 2023. godini kao što je Motorola edge 40 pro.

Činjenica je da je novi procesor bolji od prethodne generacije, ali ono što mnoge zanima jeste – koliko tačno?

Sudeći po rezultatima, Snadragon 8 Gen 2 znatno je bolji u poređenju sa Snapdragon 8 Gen 1 procesorom.

Snapdragon 8 Gen 2 može da učini mnogo više sa snagom koju poseduje, dok je Gen 1 imao značajnih poteškoća u toj sferi, pogotovo zbog energetskih ograničenja koja su mu proizvođači telefona nametnuli kako bi sprečili pregrevanje telefona.

Zbog svega ovoga, Snapdragon 8 Gen 2 predstavlja veliko unapređenje na više načina.

U samom srcu Motorole edge 40 pro nalazi se Kryo CPU koji koristi ovogodišnju Arm v9 arhitekturu, ali konfigurisanu na nov način i napravljenu u 4 nm proizvodnom procesu.

Ključne razlike

Primarno jezgro procesora je Cortex-X3 koji radi na visokih 3,2 GHz. Ono što je promenjeno, jeste ostatak čipa koji koristi novu 1+4+3 konfiguraciju jezgara, umesto standardne 1+3+4.

Pročitajte i:  Motorola g24 power donosi ogromnu bateriju, upečatljiv dizajn i nisku cenu

Kada je dizajn čipseta u pitanju, tu su primetne male razlike. Primarno jezgro unapređeno je sa Cortex-X2 na Cortex-X3 CPU, a Snapdragon je povećao i broj jezgara zaduženih za najviše performanse (performance core) sa tri na četiri i tako značajno unapredio brzinu obrade podataka.

Ali to nije sve, s obzirom na novu kombinaciju jezgara, korisnici dobijaju bolje performanse zahvaljujući miksu Cortex-A715 i Cortex-A710 jezgara.

PCPress.rs Image

Cortex-A715 jezgra podržavaju samo 64-bitne aplikacije, dok su Cortex-A710 jezgra tu da se postaraju da 32-bitne aplikacije ne budu zaboravljene i usporene jer su dodeljene znatno manje efikasnim jezgrima.

Sa Snapdragon 8 Gen 1 procesorom imali smo priliku da vidimo velika unapređenja po pitanju performansi i efikasnosti, a nova generacija dodatno proširuje mogućnosti koje su na raspolaganju vlasnicima najnovijih telefona.

Unapređenja kamere

Mnogi vlasnici telefona nisu svesni podatka da je procesor u velikoj meri zadužen i za kvalitet fotografija. Međutim, procesor za procesuiranje slike (ISP) predstavlja ključnu stvar zaduženu za odlične fotografije.

Snapdragon 8 Gen 2 donosi poseban AI čip zahvaljujući kom kamera može direktno da primenjuje funkcije kao što su prepoznavanje crta lica i auto fokus birajući pojedinačne elemente svake slike (pozadina i ono što je u fokusu) – u realnom vremenu.

Pročitajte i:  Motorola Moto G i bežično punjenje

Najveća prednost nove tehnologije jeste to što ćete na ekranu u realnom vremenu moći da vidite sve promene koje ste napravili, umesto da čekate da telefon napravi sliku i tek onda vam pokaže rezultate filtera i drugih modifikacija.

Zaključak

Svako ko odluči da pređe na telefon koji poseduje Snapdragon 8 Gen 2 procesor, kao što je Motorola edge 40 pro, može da očekuje znatno bolje performanse, brzinu rada i unapređenja na svim poljima.

Kada je energetska efikasnost u pitanju, oba procesora koriste sličnu količinu snage, ali su performanse koje iz njih dobijate potpuno različite.

PCPress.rs Image

Sudeći po brojnim benčmark testovima, Snapdragon 8 Gen 2 donosi povećanje od 47% kada je u pitanju maksimalni broj kadrova u sekundi koje procesor može da isporuči, povećanje od 79 odsto kada je u pitanju grafička karta i smanjenje korišćenja energije od 2.9 odsto.

Kada su u pitanju zvanični podaci, Qualcomm tvrdi da novi procesor donosi 35% brže perfomanse i 40% bolju energetsku efikasnost u poređenju sa prethodnom generacijom, dok su grafičke performanse 25% brže.

Pročitajte i:  Novi Motorola servisi dizajnirani su da olakšaju život malim i srednjm preduzećima

U pitanju su izuzetno velika unapređenja ako i obzir uzmemo vremensku razliku između ova dva procesora.

Najveći razlog za to svakako je bila slaba efikasnost Snapdragon 8 Gen 1 procesora.

Drugim rečima, Snapdragon 8 Gen 2 predstavlja ozbiljno unapređenje na svim poljima, i glavni razlog za to svakako jeste njegova energetska efikasnost koja pritom ne žrtvuje prerformanse.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,