ERP 2024

Koliko zapravo košta iPhone 12?

Japanski eksperti iz Fomalhaut Techno Solutions su objavili izveštaj o utrošku materijala koji se koriste u novim iPhone 12 i iPhone 12 Pro telefonima. Zahvaljujući njima, imamo okvirne predstave o tome koliko zapravo košta izrada jednog telefona, ne računajući intelektualna vlasništva, istraživanja i razvoj i slične stavke. Dakle, koliki su trošak materijali koji se ugrađuju u nove iPhone telefone?

PCPress.rs Image

Najskuplji – ekran i 5G modem

Prema izveštaju, ukupan bill of materials (BoM) za iPhone 12 iznosi 373 dolara, dok za 12 Pro iznosi 406 dolara. To je zbir cene svih komponenti koje se ugrađuju u ove telefone. Da podsetimo, zvanična cena ovih telefona kreće od 829 dolara za običnu, odnosno 999 dolara za Pro verziju. U Srbiji cena ovih telefona startuje od 123,900 dinara za iPhone 12, odnosno 158,600 dinara za iPhone 12 Pro.

Najskuplji deo novog telefona je njegov 5G modem – Qualcomm X55 5G modem košta oko 90 dolara. Naredna najskuplja komponenta koja se ugrađuje u ove telefone jeste Samsung OLED ekran. Ipak, njegova cena nije tako visoka kako ste možda mislili – on košta svega 70 dolara. A14 Bionic čipset košta oko 40 dolara, dok među skuplje komponente mogu još da se ubroje RAM (12,8 dolara) i skladišna memorija (19,2 dolara). Zanimljivo je da tako hvaljeni i važni kamera senzori kompanijie Sony zapravo koštaju svega 7,4 i 7,9 dolara.

Pročitajte i:  Apple pravi virtuelni događaj 7. maja

PCPress.rs Image

 

Odakle dolaze iPhone komponente?

Još jedan interesantan grafikon pokazuje iz kojih sve zemalja dolaze iPhone komponente. Ispostavlja se da, bez obzira gde se telefoni sklapali (u Kini, Indiji, uskoro i u Vijetnamu, po svoj prilici) najviše komponenti stiže iz Južne Koreje, čak 26,8%. Nakon Južne Koreje, drugi na listi snabdevača komponenti su SAD odakle stiže 21,9%, dok je Japan treći na listi i iz te zemlje stiže 13,6% komponenti za nove iPhone 12 telefone. Za sada, najvećim delom se iPhone uređaji sklapaju u Kini.

Izvor: GSMArena

Facebook komentari: