Softverski update za Fujifilm GFX100 podiže rezoluciju na 400 megapiksela

Sa svojim senzorom od 102 MP, Fujifilm GFX100 već donosi fantastičnu rezoluciju fotografija sa izuzetnim prikazom detalja. Međutim, proizvođač se nije zaustavio na tome. Naime, ova 10.000 dolara vredna kamera dobila je novi firmware koji zahvaljujući tehnici nazvanoj „pixel shift multi-shot“ obezbeđuje fotografije rezolucije čak 400 MP.

PCPress.rs Image

Tehnika koristi kombinaciju hardverskog senzora od 102 MP, kao i ugrađenu stabilizaciju koja pomera senzor u inkrementima od 0.5 piksela, dok pravi 16 različitih RAW fotografija. Pixel Shift Combiner softver zatim spaja te RAW fotografije u jedan fajl, digitalni negativ (DNG od 400 MP, koji može da se edituje u drugom softveru.

Jedna tako napravljena fotografija, snimljena u JPEG formatu zauzima oko 200 MB. Ova rezolucija je, naravno, prevelika za hobiste, a možemo reći da ni profesionalni fotografi neće imati često potrebe za njom. Kao glavni vid primene, Fujifilm je naveo mogućnost snimanja umetničkih dela u visokoj rezoluciji, koje pomoći restauratorima da što detaljnije i preciznije obave svoj posao.

PCPress.rs Image

Ako posedujete ovu kameru i želite da u praksi vidite kako izgledaju fotografije od 400 MP, novi firmver možete da preuzmete sa Fujifilm web sajta.

Izvor: Engadget

Facebook komentari: