BIZIT plus

Komentar: Digitalizacija kao podrška održivom razvoju

Evropska komisija je usvojila „Ekonomsko‑investicioni plan za podršku Zapadnom Balkanu“ u kome je predviđeno 9 milijardi evra za za održivi privredni razvoj. Naša Vlada, stručne organizacije i na desetina kompanija već imaju planove, a i prve rezultate u ostvarivanju koncepta održivog razvoja.

PCPress.rs Image

Održivi razvoj je jedan od vodećih pravaca savremenog ekonomskog razvoja i podrazumeva racionalno korišćenje resursa, zaštitu životne sredine i odgovornost za budući razvoj. Države i kompanije planiraju razvoj i trošenje resursa tako da obezbede rast i u narednom periodu. Digitalizacija poslovanja ima sve veću ulogu i doprinos u održivom razvoju. Društvo za informatiku Srbije, Centar za održivi razvoj i Nacionalni konvent o Evropskoj uniji organizovali su 31. marta 2021. radionicu „Digitalizacija kao podrška održivom razvoju“. Predstavnici nekoliko IT kompanija prikazali su i komentarisali iskustva i rezultate u primeni digitalizacije u održivom razvoju.

Iskustva i rezultati

  • eUprava obuhvata oko 600 aplikacija, u okviru kojih su integrisane brojne procedure za ostvarivanje prava i dužnosti građana i privrede. Ponuđena je online komunikacija građana i privrede s nadležnim organa i za mnoge procedure nema više potrebe da građani dolaze na šaltere organa uprave i prenose informacije između organa uprave. Smanjuje se rad i uloga šalterskih službenika, jer se posao obavlja na umreženim računarima.
Pročitajte i:  Na Portalu eUprava od danas dostupne elektronske usluge za građane u okviru regionalne inicijative Otvoreni Balkan

Sve je masovnija digitalizacija poslovanja u privredi i javnim službama, što podrazumeva automatizaciju obrade podataka, odnosno eliminisanje ručne obrade, manje materijalne troškove, dobijanje većeg broja podataka, brže i kvalitetnije odlučivanje i uštedu svih resursa.

  • eTrgovina se širi i omogućuje da se između proizvođača, prodavca i kupca automatizuje komunikacija, smanje ili ukinu fizički kontakti, poveća preglednost ponude, eliminiše potreba dolaska kod prodavca, ubrza proces kupovine, racionalizuju kapaciteti za skladištenje robe, smanje ukupni troškovi i unapredi konkurentnost. Za vreme pandemije u Srbiji je 2020. godine udvostručen obim eTrgovine, sa 17 na 33 milijarde dinara.
  • ePlaćanje obezbeđuje elektronsko povezivanje svih učesnika u procesu plaćanja i time omogućuje brži platni promet i manje trošenje svih resursa.

Sve na daljinu

Rad od kuće za vreme pandemije smanjio je potrebe za poslovnim prostorijama i njihovim održavanjem, a zaposleni ređe infrastrukturu za odlazak i povratak s posla. Rad od kuće će se zbog korisnih efekata koristiti i posle pandemije, doduše u smanjenom obimu.

Domaća IKT industrija je razvila pojedina hardverska i softverska rešenja koja doprinose uštedi resursa i pre svega električne energije pri korišćenju uređaja za napajanje i hlađenje

Učenje na daljinu se pokazalo kao nužnost u uslovima pandemije, ali će neki vidovi ostati, jer omogućuju smanjivanje troškove za poslovni prostor i njegovo održavanje. Online platforme kao što su Zoom, Webex, Meet i druge omogućavaju da se efikasnije i ekonomičnije održavaju poslovni sastanci, prezentacije i drugi skupovi.

Pročitajte i:  Desktop PC: za i protiv

Domaća IKT industrija je razvila pojedina hardverska i softverska rešenja koja doprinose uštedi resursa i pre svega električne energije pri korišćenju uređaja za napajanje i hlađenje. Razvijeni su solarni punjači za mobilne telefone, razni uređaji za korišćenje obnovljivih izvora energije i drugo.

Učenje tokom čitave karijere

Šire se mogućnosti i potrebe za IKT edukacijom korisnika i celoživotnim učenjem u skladu s razvojem primena IKT i održivim razvojem. Ima i drugih aplikacija koje se baziraju na digitalizaciji, i sve one doprinose održivom razvoju time što unapređuju delatnosti i smanjuju troškove za energiju, poslovni prostor, sirovine i živi rad.

PCPress.rs Image

S druge strane, digitalizacija je i sama veliki i rastući potrošač električne energije za pokretanje, hlađenje i korišćenje digitalnih uređaja. Ali prikazane aplikacije potvrđuju da je digitalizacija najveći potencijal i jedan od najuticajnijih faktora u ostvarivanju održivog razvoja.

Autor: Nikola Marković, Predsednik Društva za informatiku Srbije

Facebook komentari: