Komercijalna banka Republici Srpskoj dala kredit od 50 miliona KM

Ministar finansija Republike Srpske, Zoran Tegeltija, potpisao je 3. oktobra u Banjaluci sa predsednikom uprave Komercijalne banke a.d. Beograd, Vladimirom Kruljom, ugovor o drugom dugoročnom kreditnom zaduženju od 50 miliona KM. Ugovor je potpisan na osnovu odluke Vlade RS o zaduživanju iz jula ove godine, a Komercijalna banka bila je najpovoljniji ponuđač u procesu otvorenog postupka javne nabavke.

PCPress.rs Image

U obraćanju novinarima Tegeltija je naveo da je rok otplate ovog kredita 6 godina s odloženim plaćanjem od jedne godine, kamatnom stopom od 3,8%, te da je ovo prvi put da se RS zadužuje kod jedne komercijalne banke izvan BiH. Sredstva iz ovog kredita, objasnio je dalje, biće iskorišćena za direktnu podršku budžetu u 2017. godini. Krulj je, sa druge strane, istakao da Komercijalna banka Beograd izuzetno brzo raste i da je u prvih osam meseci ove godine ostvarila profit od 50 miliona evra.

Vlada Republike Srpske planira da se u ovoj godini zaduži za 567 miliona KM, od čega na “spoljne izvore” otpada 205 miliona KM ili 36%, dok su domaći izvori u strukturi zaduživanja zastupljeni sa 365 miliona KM.

Izvor: SEEbiz

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,