Kompanija MERA Software Services ima velike planove u Srbiji

Stalno se priča kako imamo vrhunske softverske inženjere. Da je to tačno, pokazuje i primer kompanije MERA Software Services koja je odnedavno prisutna i u našoj zemlji.

mera software

Za kompaniju MERA Software Services nije čulo puno ljudi u Srbiji, a trebalo bi. Osnovana u Rusiji 1989. godine, ova kompanija je duže od dve decenije jedan od lidera u oblasti outsourcing‑a softverskog razvoja za ICT industriju, a od jula prošle godine svoje globalno prisustvo ojačala je otvaranjem beogradske kancelarije. Od Miloša Vlahovića, direktora MERA Software Services u Srbiji, dobili smo više informacija o istoriji ove uspešne kompanije, kao i o planovima koje imaju u našoj zemlji.

„Kompanija MERA Software Sevices od nastanka razvija veoma pouzdana softverska rešenja za vodeće proizvođače i vendore širom sveta, kao što su Ascom, Avaya, Ericsson, Kapsch, Tieto i drugi. Pored centrale u Rusiji, imamo i svoje centre u Kanadi i SAD, a od nedavno smo prisutni i u Srbiji“, kaže gospodin Vlahović.

MERA Software Services je prisutna u različitim oblastima a ključna je u oblasti telekomunikacija. Kompanija je od osnivanja uključena u raznovrsne projekte iz ove oblasti, a potpuno se tome posvetila kada su mobilne mreže započele evoluciju ka IP infrastrukturi. Danas, portfolio projekata u kojima je MERA angažovana obuhvataju IP mreže, aplikativna rešenja, korporativnu i objedinjenu komunikaciju, raznovrsne telekomunikacione platforme, blade sisteme i različite protokole, LTE standard, IMS i RCS (Rich Communication Suite) tehnologije koje su MERA inženjeri prihvatili čim su se pojavile na tržištu, a u nekim slučajevima čak i pre njihove komercijalne dostupnosti.

Pročitajte i:  Ruski sud naložio hapšenje portparola Mete

iot

Pored toga, komapnija MERA je uveliko uključena u Internet of Things, odnosno M2M oblast. Tu razvija nekoliko uspešnih projekata vezanih za automobilsku industriju, telematiku, pametni dom, upravljanje energijom, digitalnog nadgledanje, zdravstvo i maloprodaju. Ti projekti obuhvataju sve od embedded softvera i komunikacijskog sloja, do distribuirane cloud platforme, čuvanja podataka, Web‑baziranih portala, mobilnih aplikacija…

MERA u Srbiji

Milos-2Iz razgovora saznajemo da je glavna uloga kancelarije u Beogradu razvoj softvera. „Srbija je jedna od najboljih lokacija u jugoistočnoj Evropi za razvoj softvera. Globalno je prepoznata zbog vrhunskih inženjera i odličnog IT obrazovanja. Pored toga nalazi se blizu evropskih zemalja koje su naša ciljana tržišta“, ističe gospodin Vlahović. „Ne škodi ni to što inženjeri u Srbiji veoma dobro govore engleski jezik“.

U kompaniji MERA Srbiju video kao rastući evropski centar za razvoj softvera, što su želeli da iskoriste kao priliku da investiraju u lokalnu IT ekspertizu, kao i da prošire svoje međunarodno prisustvo. Zahvaljujući tome, inženjeri koji dobiju priliku da rade u ovoj kompaniji, biće uključeni u sve čime se MERA bavi. Po rečima gospodina Vlahovića, „MERA u Srbiji je potpuno integrisana, vertikalno i horizontalno, u korporativnu strukturu. To znači da će naši zaposleni biti u prilici da učestvuju u svim oblastima razvoja i svim projektima koje trenutno razvijamo u svim našim centrima“.

Pročitajte i:  SAD, EU i izazovi u sektoru poluprovodnika

Planovi za beogradsku kancelariju su veoma ambiciozni. Planira se angažovanje 120 inženjera do kraja 2015. godine, uz želju da do kraja 2017. godine taj broj poraste na čak 450! Taj cilj je u skladu sa planom poslovnog razvoja koji obuhvata sklapanje partnerstava sa tehnološkim liderima iz Evrope i Severne Amerike – kako kroz pronalaženje novih partnera, tako i kroz proširivanje saradnje sa postojećim. Zato u kompaniji MERA pozivaju razvojne i test inženjere iz Srbije i susednih zemalja da im se pridruže, naročito ako žele da učestvuju u projektima na kojima se blisko sarađuje sa liderima svetske industrije

Najznačajnije usluge i prednosti

MERA Software Services svojim klijentima nudi integraciju kompletnog životnog ciklusa softvera – od projektovanja, preko razvoja i testiranja, do pružanja 24/7 podrške. Ova kompanija ima veliku ekspertizu u vezi sa migracijom i integracijom softvera, pružanjem podrške, lokalizacijom…

S druge strane, kompanija radi sveobuhvatnu procenu u okviru koje se nalazi i plan razvoja proizvoda, strategija njegove evolucije na svim nivoima, kao i istraživanje tržišta radi nastanka novih ideja, odnosno osmišljavanja novih tehnologija i proizvoda.

Pročitajte i:  GlobalFoundries dobija 1,5 milijardi dolara u okviru CHIPS zakona

MERA nudi najbolji odnos performansi, kvaliteta i cene, a njeni inženjeri su izuzetan izbor za kompanije koje traže dugoročnu saradnju na projektima razvoja softvera.

international-ces-2015-las-vegas

Šta se dogodilo u Las Vegasu?

Kompanija MERA Software Services je učestvovala na sajmu CES 2015, gde je predstavila najpopularnije Internet of Things (M2M) tehnologije kojima se trenutno bavi: sistem oglašavanja baziran na lokaciji korisnika, praćenje zdravlja u realnom vremenu, kućna automatizacija nezavisna od vendora i tehnologije, digitalno nadgledanje kao usluga, geodruštvena medijska aplikacija i posebno osmišljeno virtuelno fitnes takmičenje.

Marko Herman

(Objavljeno u časopisu PC#218)

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,