Kompanije će koristiti bitkoin za plaćanje otkupa cyber kriminalacima

Neke velike kompanije, navodno, skladište bitkoin, te nameravaju da ovom kriptovalutom isplaćuju hakere u slučajevima napada u WannaCry stilu.

PCPress.rs Image

Izvršni direktori kompanija strahuju od velikih napada, budući da curenje podataka o klijentima može ozbiljno da ugrozi reputaciju, te naškodi poslovanju. Ransomware napadi postaju sve češći, te je zaposlenima u pojedinim kompanijama, navodno, naloženo da kreiraju digitalne novčanike i prate vrednost kriptovaluta, a kako bi mogli da ocene koji je trenutak najbolji za trgovinu.

Kompanije ne obaveštavaju javnost o ovakvim aktivnostima, budući da bi između redova moglo da se pročita da će radije platiti otkup kriminalcima, nego što će o napadu obavestiti organe reda, budući da bi tako rizikovali da ugroze sopstvenu reputaciju. Stručnjaci upozoravaju da rast vrednosti bitkoina zabrinjava, budući da bi kompanije koje su do sada čuvale ovu kriptovalutu, mogle da dođu u iskušenje da je unovče, te na taj način utiču na dalji rast vrednosti. Sa druge strane, kompanije koje imaju velike zalihe bitkoina, rizikuju da, ako se za taj podatak sazna, postanu meta napada. Prema podacima, nekoliko kompanija prati bitkoin, te kupuje pre nego što vrednost dodatno poraste, a upravo to i utiče na velike skokove u vrednosti. Druge kompanije se okreću etheru, a zbog niže cene, što će u nekom trenutku uticati i na vrednost ove valute.

Pročitajte i:  Amerikanac mora da plati 9,9 miliona dolara zbog spam telefonskih poziva

PCPress.rs Image

Iako bezbednosni stručnjaci, te organi reda, apeluju da se hakerima ne plaća otkup, već da se vodi računa o bezbednosti podataka, te nadogradnji sigurnosnih sistema, vrlo je verovatno da će neke kompanije nastaviti sa ovom praksom, a kako bi izbegle narušavanje ugleda koje bi potencijalni napadi mogli da izazovu.

Izvor: The Telegraph

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , , , ,