Na listi Svetskog indeksa inovacija Srbija zauzela 62. mesto

Od ukupno 127 zemalja Srbija je zauzela 62. mesto za 2017. godinu. Svetski indeks inovacija rangira inovativnost zemalja i njihovih ekonomija, a lista je sastavljena tako što je svaka država vrednovana na osnovu 81 indikatora: političkih prilika, obrazovanja, infrastrukture, „biznis sofisticiranosti”, „tržišne sofisticiranosti” i drugih.

PCPress.rs Image

Ovogodišnji Global Innovation Index bio je posvećen analizi inovacija u poljoprivredi. Izdavači tog indeksa su Svetska organizacija za intelektualnu svojinu (WIPO), američki Univerzitet Kornel i Biznis škola INSEAD iz Pariza.

Po tom indeksu na prvom mestu po inovativnosti je Švajcarska, slede Švedska, Holandija i SAD. Iz zemalja regiona Ispred Srbije su Slovenija (32. mesto), Bugarska (36.), Mađarska (39.), Hrvatska (41.), Rumunija (42.), Crna Gora (48.) i Makedonija (61.). Kao prednost Srbije su istaknuti „ljudski resursi” i „klasteri uspešnih ICT i poljoprivredno-tehničkih kompanija”, rečeno je juče na predstavljanju tog izveštaja u Beogradu. Centar za razvoj tehnološkog preduzetništva i inovacije ICT Hub je danas prvi put u Srbiji predstavio ovaj svetski izveštaj koji se objavljuje od 2007. godine.

Izvor: Beta

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,