Kompanije povlače svoje reklame sa YouTube-a

Nekoliko dana nakon što je kreator na YouTube-u optužio platformu za dopuštanje „soft-core pedofilije“, nekoliko kompanija je povuklo oglašavanje na platformi, uključujući Nestle, Epic i, navodno, Disney i McDonald’s.

PCPress.rs Image

Iz kompanije Nestle su za CNBC saopštili da su sve njene kompanije u SAD-u pauzirale oglašavanje na YouTube-u, dok je portparol Epic-a, kreatora masovno popularne igre Fortnite, rekao da je kompanija obustavila sve reklame. Ostale kompanije koje su javno potvrdile da privremeno zaustavljaju YouTube reklamiranje su Purina, GNC, Fairlife, Canada Goose i Vitacost. Bloomberg i The Wall Street Journal izveštavaju da su Walt Disney i McDonald’s, takođe, povukli reklamu. Drugi oglašivači, uključujući Peloton i Grammarly, rekli su da pozivaju YouTube da reše problem.

Najnoviji skandal vezan za probleme sa moderiranjem sadržaja na YouTube-u započeo je u nedelju kada je kreator YouTube sadržaja Matt Watson objavio video i podroban Reddit post koji opisuje kako pedofili mogu da manipulišu algoritmom za preporuke YouTube-a kako bi preusmerili pretragu sa „bikini haul“ video snimaka na kojima je odrasla žena, na eksploatišuće snimke dece, uglavnom devojčica mlađih od 13 godina koje vežbaju gimnastiku, jogu, jedu sladolede i slično. Takvi video zapisi čiji sadržaj inače nije sporan takođe su imali neprikladne komentare, uključujući i one sa vremenskim oznakama koje su „hvatale“ decu u kompromitujućim pozama.

Pročitajte i:  Google Play prodavnica sada vam omogućava da preuzimate dve aplikacije istovremeno – donekle

Portparol YouTube-a poslao je izjavu TechCrunch-u koja kaže: „Bilo koji sadržaj – uključujući komentare – koji ugrožavaju maloletnike, je odvratan i imamo jasna pravila koja to zabranjuju na YouTube-u. Mi smo odmah preduzeli akciju brisanja naloga i kanala, prijavljujući nezakonite aktivnosti odgovornim organima i onemogućavajući komentare na desetine miliona videa koji uključuju maloletnike. Ima još mnogo toga da se uradi, i nastavljamo da radimo na poboljšanju i eliminisanju zlostavljanja brže.“ Platforma je takođe prijavila slučaj Nacionalnom centru za nestalu i eksploatisanu decu i preduzima dalje korake protiv eksploatacije dece, uključujući zapošljavanje većeg broja stručnjaka.

Watsonov izveštaj, međutim, naglašava da YouTube nastavlja da se bori sa sadržajem koji krši politike platforme, čak i nakon niza izveštaja od pre dve godine koji su doveli do onoga što su tvorci nazvali „adpocalpyse“. U nadi da će smiriti oglašivače, YouTube im je dao više kontrole nad izborom video snimaka na kojim će se njihovi oglasi prikazivati i doneli strože politike za kreatore. Mnogi YouTube-eri su se, međutim, žalili da se politike neujednačeno primenjuju sa malo transparentnosti, dramatično smanjujući njihove prihode, te dajući im malo mogućnosti da reše probleme ili ulože žalbe na odluke platforme, čak i kada na platformi ostane nepoželjan sadržaj.

Pročitajte i:  Google ponovo odlaže gašenje kolačića

Izvor: TechCrunch

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,