Kompjuter iz pedesetih godina peva Jingle Bells

Jednom je jedan od najstarijih kompjutera u istoriji izveo numeru Jingle Bells, a budući da njegovo muziciranje nije bilo ispolirano do savršenstva, na ovu numeru nećete naići na društvenim mrežama, niti će vam je neko poslati elektronskom poštom. Ipak, trebalo bi poslušati nastup kompjutera Ferranti Mark 1 za BBC daleke 1951. godine, a kako bi se stekao još jedan uvid u tok tehnološke, te zabavljačke istorije.

PCPress.rs Image

Jedan od inženjera koji su prisustvovali snimanju sačuvao je audio snimak, koji su zaposleni u Alan Turing arhivi upotrebili da rekreiraju kompjutersku božićnu numeru. U tome su uspeli zahvaljujući modernoj tehnologiji, te su tako izračunali frekvencije koje je Ferranti kompjuter mogao da proizvede, a u nekim momentima su morali da se zadovolje najbližom vrednošću, budući da nije bilo lako proizvesti originalne frekvencije.

Ferranti Mark I ili Manchester Electronic Computer, te Manchester Ferranti imena su za računar koji je razvila engleska kompanija Ferranti, a bio je prvi komercijalni kompjuter na svetu. Prvi primerak isporučen je 1951. godine fakultetu u Mančesteru, a mesec dana pre isporuke UNIVAC-a Američkom zavodu za popis stanovništva.

Izvor: Engadget

 

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,